Мобилният телефон като фотоапарат и компютър

Както сме писали в много други статии, едно от най-важните предимства на всеки фотоапарат е възможността да снима в суров (RAW) формат. Разбира се, файловете са тежки и заемат много място, но дават възможност да прецизна обработка и извличане на максимално качество – динамика и фин детайл без артефакти. През последните години съвременните смартфони се превърнаха в чудесен инструмент за любителска и туристическа фотогрфия. Поради тази причина е важно и те да са снабдени с RAW формат, така че истински запалените любители да го използват. Суровите файлове могат да се обработват на компютър, но все по-малко хора имат време и желание да го правят. Те предпочитат да свършат цялата работа в телефона и след това да публикуват готовия резултат директно. Разбира се това в възможно, защото смартфоните, особено във високия клас са и мощни компютри. В статията „Обработка на RAW файлове с мобилен телефон“, показахме как става това. Единственият проблем е сравнително малкия дисплей на телефона. Таблетите са много удобни, но са големи устройства, които няма как да сложиш в джоба на сакото си например. Интересно решение е сгъваемата серия на Samsung Galaxy Z Fold и особено новият Samsung Galaxy Z Fold3. Това иновативно устройство в сгънат вид 158х67см е с размерите на обикновен смартфон, а когато се разгъне, се превръща в истински таблет 158х128см. Основната му камера е 24мм, а супер широкоъгълната 13мм. И двете имат RAW формат. Мощният 8 ядрен процесор, 12GB RAM и 256 или 512ГБ памет го позиционират във високия компютърен клас и позволяват да бъдат обработвани всякакви RAW файлове от професионални камери, както и разбира се заснети от самото устройство фотографии. Големият дисплей в разтворено положение е изключително удобство за селекция и обработка на фотографии.

Във видеото по-долу сме показали нагледно процесът от заснемане до обработка.

Samsung Galaxy Z Fold3
Samsung Galaxy Z Fold3 – Финалният кадър след обработка с LR mobile
Samsung Galaxy Z Fold3, RAW, 1/900sec, F1.8

Следващото видео демонстрира заснемане на улична сцена :

Готовият кадър от заснемането – Galaxy Z Fold3, RAW, 1/50sec, F1.8, 125ISO

Pro режимът и възможността за напълно ръчни настройки, позволяват да регулираме скоростта на затвора, така че да постигнем „Paning“ ефект при заснемане на движение:

Galaxy Z Fold3, 1/10sec, F/1.8, 800ISO
Galaxy Z Fold3, 1/10sec, F/1.8, 800ISO

Samsung Galaxy Z Fold3 може да се използва като компютър за обработка и свързващо звено между различни видове фотографска техника – във видеото по-долу файловете от професионалната камера се прехвърлят безжично в смартфона, обработват се и се отпечатват на професионален фотографски принтер. Това улеснява много работата на професионалния фотограф на терен, пести време и го прави по-гъвкав и креативен.

Photo-ebook’ 26.10.2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *