Етюд: Обработка на RAW файлове с мобилен телефон

RAW е суровата информация, която идва директно от матрицата на нашата камера без никаква предварителна обработка. Обикновено тази информация е 8, 10, 12 или 14 бита на пиксел. Предимствата на този формат са големи, тъй като изображението не е обработено и не е настроен балансът на белия цвят. Фактически с подходящ конвертор могат да се направят редица настройки след заснемането, като баланс на бялото, острота, контраст и дори корекция на експозицията в определени граници. Недостатък е невъзможността да се отвори такъв графичен формат без да се използват допълнителни програми като Adobe RAW Converter (ACR), Adobe LightRoom, Capture One и други, както и по-големият обем на файловете в сравнение с JPEG.

През последните години средният и високият клас мобилни телефони поддържат RAW формат. Разбира се, по-голяма част от любителите не използват това предимство, но ако искате да постигнете максимално качество и обработка без загуби, препоръчваме да не пренебрегвате тази екстра. Adobe предоставя олекотена версия на LightRoom за мобилни телефони, чийто базов вариант е напълно достатъчен и освен това безплатен. В същото време той дава много по-големи възможности за прецизна обработка от различни видове редактори, но разбира се вашият телефон трябва да поддържа режим PRO MODE и RAW формат.

В краткото видео по-долу правим нагледна демонстрация на заснемане в режим PRO MODE със Samsung Galaxy S20 Ultra и различни корекции директно в телефона чрез използване на LR .

По долу можете да видите снимки на екрана в определени ключови моменти от видеото :

Samsung Galaxy S20 Ultra в режим PRO MODE. Виждате възможността за корекции на експозиция, баланс на бялото, ауто фокус, скорост, ISO.
Баланс на бялото – 14779 К + корекции на нюанс, наситеност и цветност
Баланс на бялото – 3568 К + корекции на нюанс, наситеност и цветност
Баланс на бялото – 2890 К + корекции на нюанс, наситеност и цветност
Допълнителни настройки за детайлност и плътност на изображението, както и леко затъмняване на краищата.
Изостряне и шумоподтискане
Корекция на експозицията, контраста, тъмните и светлите области
Използване на различни готови цветови профили за цветна и черно/бяла фотография

Това са само основните възможности на Adobe LightRoom в комбинация с RAW формат. Ако наистина желаете високо качество с възможности за изложбен печат, не се колебайте да изпозлвате RAW !

Photo-ebook, 28.10.2020г

One comment

  1. Pingback: Етюд: Нощни акценти с бавни скорости на затвора - Фотографската книга

Comments are closed.