Избор на техника

Първото нещо, с което се сблъсква всеки нов любител на фоографията, е трудната задача за избора на необходимата му техника. Никак не е лесно човек да се ориентира в морето от различни марки и модели цифрови камери, което ни е заляло през последните няколко години. Може би най-големият проблем идва от факта, че самите потребители не знаят какво точно им е необходимо. Има ли идеален фотоапарат? Едва ли може да се отговори еднозначно на този въпрос. По-скоро правилният отговор е: „За всяка фотографска задача има подходящ тип фотоапарат“. От една страна суперкомпактните фотоапарати имат предимството, че могат да бъдат навсякъде с нас, удобно поставени в джоб или дамска чанта. Те са лесни за употреба, не са претенциозни, не бият на очи и предлагат много добро качество при добри светлинни условия. В същото време обаче не са подходящи при по-ниска осветеност, тъй като обективите им са с малка светлосила, а матриците – с малък физически размер и ниска чувствителност към светлината. Те дават по-плоско изображение и особено при портретната фотография е трудно да отделим обекта от фона чрез дефокус. Този тип камери са подходящи за семеен фотоапарат или за втори, допълващ фотоапарат. В последните години модерните смартфони изместиха почти изцяло компактния клас цифрови камери.

Ултразум моделите използват малката матрица, характерна за компактните камери, но имат качествена вградена оптика и голям обхват на фокусните разстояния. Те са изключително подходящи за хора, които не желаят да инвестират в скъпи огледално-рефлексни апарати и оптика, но все пак държат на предимствата, които дават големият обхват на фокусни разстояния, оптичната стабилизация и възможността за използване на някои допълнителни аксесоари, присъщи за огледално-рефлексните модели.

DSLR камерите със сменяема оптика предлагат несравнимо повече екстри, висока чувствителност и възможност за работа с огромен набор от обективи, светкавици, филтри и други специални аксе- соари. За сметка на това те са по-тежки и неудобни за носене, а за да бъдат комплектовани с добри обективи, се изискват доста пари.
Този тип камери са предназначени за по-напредналите любители и професионалистите, които желаят да се развиват и да инвестират в разширяване на оборудването си.


В последните години се появи и междинен вариант – т.нар. „хибрди“ или безогледални модели. Това са камери със сменяема оптика и с голяма матрица, но в по-малко тяло, което с подходящ обектив се събира спокойно в джоб на яке или малка чанта. Новите „хибридни модели успешно конкурират огледално-рефлексните камери и са все по-привлекателна алтернатива дори и за професионалистите.
Няма универсален фотоапарат – така, както няма универсален авто- мобил. Различните типове и класове фотоапарати имат предимства в едно отношение и недостатъци в друго. Но все пак размерът на сензора е едно от най-важните неща в камерата.

 1. Компактен фотоапарат  или смартфон

Ако вече сте решили, че сложните и скъпи системи със сменяема оптика не са за вас, искате бъдещият ви фотоапарат да се побира в джоба и да не тежи много, то тогава вашият избор е компактен цифров фотоапарат или смартфон.
• Каква да бъде марката? Това е един от въпросите, който много хора си задават, преди да си купят камера. Нашият съвет е да заложите на продуктите на известни производители, чиито фотоапарати се продават на много места и имат осигурен гаранционен сервиз в цялата страна. Избягвайте непознати и съмнителни имена, въпреки агресивната реклама.
• Здравина на тялото. Обикновено тези камери са с олекотени пласт- масови тела, но в този клас има и модели със здрави алуминиеви или магнезиеви корпуси. През последните години някои производители предложиха специални водо- и ударозащитени модели. Ако обичате екстремните или водните спортове и желаете фотоапаратът ви да е винаги с вас, логично е да се насочите към тях. Този тип водоустойчиви камери и телефони са много подходящи за семейни снимки по време на ваканция. Емоциите са гарантирани, без притеснение, че в апарата/телефона ще влезе вода, и без неудобни допълнителни защитни калъфчета.

Снимките по-долу са направени с малки водо- и влагозащитени камери Olympus и Pentax:

• Големина на матрицата и разделителна способност. Модерните телефони изместиха почти изцяло компактните фотоапарати, но все пак имайте предвид, че камерата във вашия телефон е най-често с малка матрица – 1/2,3”. На това се дължат
по-високите нива на шум в изображението при ниска осветеност. (Шум във фотографията наричаме влошаването на качеството на изображението, което се изразява в зърнистост – монохромна или цветна.) Трябва да обърнем внимание, че понякога повечето пиксели в много малка матрица не означават непременно по-високо качество на изображението. Ако все пак сте решили да се спрете на компактен фотоапарат, търсете модели със сравнително голяма матрица – 1”. Такъв фотоапарат в комбинация със светлосилен обектив и ръчни настройки ще ви даде по-високо качество от много по-скъп смартфон. Ако държите на качеството, за предпочитане е да си купите по-евтин смартфон и малък джобен фотоапарат с 1” матрица. А ако не искате да носите две устройства, търсете смартфон с максимално голям сензор (1/1,8” е добър вариант), възможност за снимане в RAW и ръчни настройки.

• Обектив. Важно е той да е с по-голяма светлосила (F 1,8 – F 2,8 и по възможност с оптична стабилизация, тъй като това означава, че ще можете да правите добри снимки дори и при по-неблагоприятни светлинни условия. За ултракомпактните модели голямата светлосила, стабилизацията и по-голямото оптично приближение са трудно постижими, но има модели, дори и в този клас, с добра система за оптична стабилизация. Възможността за закрепване на допълнителни аксесоари към обектива – конвертори, филтри, лещи, сенници – е важно предимство.добра система за оптична стабилизация. Възможността за закрепване на допълнителни аксесоари към обектива – конвертори, филтри, лещи, сенници е важно предимство
• Дисплей. Добър вариант е въртящият се дисплей, тъй като дав възможност за снимане от различни гледни точки.
• Пълните ръчни настройки, дори и при компактните модели, не са за пренебрегване. Те дават възможност за повече твор-чество и експериментиране и във всички случаи са предимство. Високият клас смартфони също имат ръчни настройки.

Снимката е направена със Смартфон Samsung S20 Ultra. Телефонът е с една от най-големите матрици в класа си : 1/1.33″
Снимката е направена със смартфон Sony Xperia XZ2 Premium
Снимка с компактен фотоапарат Samsung ST1000
Снимка с компактен фотоапарат Samsung ST1000
 • Чувствителност. Имайте предвид, че любителските камери от този тип работят най-добре в диапазона между 50 и 400 ISO. Въпреки това наличието на по-високи чувствителности е предимство и върши работа при печат в размери до 10х15 cm за семейния албум.
 • Светкавица. Всички компактни камери разполагат с малка вградена светкавица, а някои имат възможност и за монтиране на външна. Обикновено обхватът на вградената светкавица е до 2-3 m. Освен че е важно светкавицата да е по-мощна, не по-малко важно е доколко равномерно осветява обекта, и на какво най-близко разстояние може да се използва, без да преекспонира сцената.
 • Макрорежим. Повечето производители спекулират с макро функцията, давайки като параметър най-близкото разстояние, от което може да се снима. Много по-важно е да можете да направите качествена макро снимка от по-далеч. Има фотоапарати, които постигат по-голямо увеличение в режим “Макро” от разстояние 15-20 cm при дългофокусната, отколкото други от 1 cm при широкоъгълна настройка на обектива.
Снимка с компактен фотоапарат Panasonic LX100 с пълни ръчни настройки
 • Софтуер. Понякога е добре да може да обработите вашите снимки още в самия фотоапарат и след това директно да ги предадете в най-близкото фотоателие за печат. Поинтересувайте се какви са възможностите на бъдещия  ви модел в тази насока. Най-често софтуерът на камерата предлага стандартните опции като завъртане, отсечка, преоразмеряване, а в някои модели – наслагване на различни дигитални ефекти . Вече всички смартфони имат различни видове софтуер за обработка на изображенията. 
Снимката е направена със смартфон Sony Xperia XZ2 Premium и е обработена със софтуер за обработка на телефона.
 • Видеорежим. Повечето нови модели предлагат много добро видео с висока разделителна способност, а при някои от тях може да се използва и оптичното увеличение на обектива – това е голямо предимство в сравнение със смартфона. Някой може да ви убеждава, че фотоапаратът си е фотоапарат, а ако искате видео, е най-добре да си купите видеокамера… Истината е, че качеството на видеото в съвременните цифрови фотоапарати е достатъчно добро за любителски цели, а в последните години и за професионални, така че няма смисъл да се лишавате от тази екстра. Затова ви препоръчваме камера, която може да заснема видеоклипове с FULL-HD или 4К качество, скорост 25/50 кадъра/s, придружени със звук (ако е стерео, още по-добре) и с възможност за използване на оптичното увеличение по време на видеозаснемането.

Когато снимате с подобна техника сте като с шапка невидимка. Хората наоколо не Ви обръщат внимание и можете по-безпроблемно да  правите снимки на места, където изваждането на голям черен фотоапарат със сменяема оптика би предизвикало скандал. В музеи, в църкви, на концерти и други подобни мероприятия, където обикновено е забранено да се снима, забраната не важи за телефони и “сапунерки”. Смята се, че с подобна техника не може да се направи нещо повече от снимка за лична употреба, което не винаги е така. Най-лесно с такава техника се снимат статични обекти, които са добре и сравнително равномерно осветени. Най-трудно се снимат движещи се обекти –  спорт, диви животни, концерти и изобщо кадри в които се изисква дълга, светла оптика и бърз автофокус, са невъзможни. 

Снимки от софийския битак с телефон Nokia . Хората не обръщат внимание на снимащия.

Подробен анализ с много примери на възможностите за фотография с телефон, може да прочетете в раздел „Фотография с телефон“

  2. Ултразум апарат 

Ако на всяка цена сте решили да си вземете фотоапарат с вградена оптика и голям обхват на вариообектива, така че да снимате лесно отдалечени обекти, то вашият избор ще бъде съсредоточен върху някой от ултразум моделите, които напоследък предлагат повечето големи производители. Сполучливи модели в тази категория имат фирмите Sony, Canon, Nikon, Panasonic,Olympus, Fujifilm и др.

Ултразум камерите имат матрица, подобна на тази при компактните модели, но пред нея стои мощен вариообектив с голямо увеличение. Най-голямата възможна матрица в такъв тип камери е с размер 1”. Ако държите на високо качество, избягвайте моделите с по-малка матрица. 

Ultrazoom Sony RX10mk4 .

Какво трябва да знаете при избора на такава камера? 

Всичко, което казахме за избор на компактен фотоапарат важи с пълна сила и тук, като само ще добавим някои особености, свързани със спецификата на този вид камери.

 • Обхвата на варио обектива е основен параметър. Има модели с 8-10-12 и дори 15-20-30 кратно варио. Най-често долната граница се движи между 24-35мм, а горната между 350-600, а в последната година и до 1000мм приравнено фокусно разстояние към 35 мм филм.
Качествената оптика Carl Zeiss на Sony RX10mk4 позволява да направим голямо увеличение и отсечка,
 • Качеството на оптиката. Тук то е много важно, тъй като не е лесно да се създаде обектив с толкова голям обхват на фокусните разстояния. Няма да сбъркате ако на вашия обектив пише Leica, Carl-Zeiss, Canon, Nikkor, Fujifilm…
 • Голямата светлосила не е за подценяване. Когато снимате на дълги фокусни разстояния вие се нуждаете от високи скорости на затвора. В същото време, както казахме чувствителността, при която работят фотоапаратите с малък физически размер на матрицата е силно ограничена. Голямата светлосила на обектива ви дава възможност да снимате при по-високи скорости на затвора и така да избегнете размазването от трепването на ръката ви или да замразите движението когато снимате диви животни и птици, примерно. Търсете модели със светлосила 2.8 до 4 в дългия край на вариото. Колкото е по-малка тази цифра, толкова по-добре.
Ultrazoom Panasonic FZ2000
 • Оптична стабилизация. Тя е абсолютно задължителна, когато говорим за ултразум модели и помага много при снимки в “теле” положение на оптиката.
 • Скоростта на АФ. В дългия край на вариото, често автофокусът се колебае. Бързият и точен АФ е голямо предимство, когато искаме да уловим мига.
 • RAW формат. Възможността за извличане на сурови данни от матрицата на фотоапарата е неоспорим плюс, особено при по-сложни светлинни условия, тъй като това е единственият начин да бъде извлечена цялата информация, уловена от матрицата..
 • Качество на електронният визьор. Освен дисплей, ултразум моделите притежават и електронен визьор, който е неоценим помощник, когато снимаме при ярко слънце. Също така той помага много за стабилността на камерата по време на снимки, тъй като играе роля на допълнителна опорна точка, когато сме опрели окото си в него.Търсете модел с голям, светъл електронен визьор с висока резолюция.
 •   Ръчен фокус. Ръчният фокус не е много популярен при моделите с вградена оптика, тъй като за остротата на изображението се съди само по електронният дисплей/ визьор. Все пак има модели на пазара, които предлагат добър ръчен фокус, който се управлява с гривна на обектива. Той върши добра работа в някои случай при макро снимки или когато около основния обект има сложна плетеница от предмети, клонки и т.н.

Ултразум камерите са чудесен избор за туристически фотоапарат. Трите снимки по-долу са направени от едно и също място със Sony RX10mk4 при приравнени фокусни разстояния съответно 24, 150 и 600мм. Пълните ръчни настройки, бързият АФ и RAW форматът в комбинация с 1″ сензор, правят камерата доста сериозен инструмент за различни задачи.

Следващите три снимки са съответно на 24мм, 600мм и отсечка с увеличение Х2 (кроп 2) от втория кадър, отговаряща на 1200мм. Снимките са направени от едно и също място. Фактически този тип ултразум камери могат да се използват и като мощен дигитален бинокъл, така че дори да разпознаете хората в лодките под моста в далечината. .

3. Избор на фотоапарат със сменяема оптика (Interchangeable lens cameras – ILC) 

Този тип камера могат да бъдат огледално-рефлексни (DSLR) или безогледални (Mirrorless) . DSLR камерите са пряк наследник на филмовите огледално-рефлексни модели. При тях филмът беше заменен с електронна матрица, хардуер и софтуер. Безогледалните модели навлязоха постепенно през последните 10 години години. Пионери бяха Olympus и Panasonic  с техните Pen и G/GF модели, последвани от Sony, Pentax, Nikon, Fuji и Canon. Тези модели имат големи матрици по подобие на DSLR камерите и съответно предлагат същото качество на изображението, но за разлика от тях са с много по-малък размер на корпуса. Това е заради липсата на огледало, призма и съответната кухина, в която е разположена цялата тази механично-оптична  група. В същото време е намалена значително работната отсечка от 42мм при DSLR  до 16-20мм при безогледалните модели. Намаляването на работната отсечка пък улеснява разработката на по-компактни, качествени и евтини широкоъгълни обективи. Недостатъците на тази система до скоро бяха предимно в скоростта на АФ, но последните модели вече предлагат много бърз и прецизен автофокус, следящ автофокус, фокус по око, избиране на автофокусната зона с тъч дисплей, което постепенно ги прави предпочитани пред DSLR камерите, както за любители така и за професионалисти.  Sony беше първия производител, който пусна модел с пълноформатна 24х36мм матрица и постави началото на големият безогледален възход.

Виждате схематично устройството на огледално-рефлексен и безогледален модел. DSLR камерите са с по-сложно устройство, с повече механични компоненти и съответно по-високо тегло и по-голям размер. При безогледалният модел освен липсата на толкова сложна механика, са елиминирани и няколко допълнителни електронни модула – автофокусният сензор и сензорът за измерване на светлината. Тези две функции се изпълняват от основния сензор на камерата.
Точна съпоставка в размер и тегло между два модела на Sony – огледален и безогледален,с еднаква матрица.
Професионални ФФ модели DSLR – Nikon D5, Canon 1Dxmk2 и средноформатен безогледален модел Fuji
Сравнение между два модела на Nikon с еднаква матрица – безогледален Z6 и DSLR D750

Изборът на камера със сменяема оптика (ILC) не е лека задача. Oбикновено потребителите, които са се насочили към подобен вид камери, са с по-големи претенции. Добре е да сте наясно, че купуването на такава камера няма да ви направи по-добър фотограф. Тази система има неоспорими предимства пред компактния клас камери, когато говорим за качество на изображението, динамика, шум, бързина и възможност за работа при лоши светлинни условия. Същевременно тя има и своите недостатъци, свързани както с високата цена на добрите обективи, необходими да се “извлече” максимално качество от матрицата, така и с голямото тегло, обем и др. Към момента на пазара има 9 големи фирми, предлагащи  камери със сменяеми обективи – Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus, Sigma, Leica, Panasonic и Fuji.

Първото нещо, което трябва да знаете, когато купувате ILC, е, че задължително ще ви трябват допълнителни средства за обективи. Т. нар. китов обектив, с който обикновено се продава фотоапаратът, не е с особено добри качества и съвсем скоро ще ви се прииска да го смените. Така че е важно да се поинтересувате какви обективи могат да се намерят на пазара за избрания от вас модел и каква е тяхната цена. Не е за пренебрегване и фактът, че за всички споменати марки се разработват обективи и от други големи производители, които са се специализирали предимно в тази област. Такива са Sigma, Tamron, Tokina и т.н. Голяма част от техните обективи са с много добри оптични показатели и доста по-ниска цена, което ги прави примамлива алтернатива за хората с по-ограничен бюджет. Примерно ако вашият избор е Sony, можете да закупите обектив с марката Tamron, но задължително трябва да е съвместим със Sony. При покупката бъдете сигурни, че обективът може да работи с вашия апарат. Чрез специални преходници може да се постигне съвместимост, дори и тя да не е фабрично предвидена, но понякога има проблеми с точността на автофокуса , бързината и други.

Слайдшоу, със снимки и кратки видеа, заснети с безогледален модел Sony A7iii.

Безогледалните модели нямат оптичен визьор. Електронният визьор от последно поколение  е много качествен, но в някои ситуации, особено при движещи се обекти и серийни снимки, не може да замени пълноценно оптичния. В същото време електронният визьор има някои предимства – бърз АФ при видео режим, „пикинг“ система за точен ръчен фокус и най-важното –  виждате как ще стане снимката преди да сте натиснали спусъка и можете лесно да направите корекции.

Размерът на матрицата също има значение. По-големият физически размер на матрицата и съответно на фотоприемниците, осигурява по-ниски нива на шум при висока чувствителност, по-добра динамика и не на последно място – по-голяма пластичност на изображението. Високият клас ILC камери имат размер на матрицата 24х36мм, а по-ниският съответно с 1.5 или 2 пъти по-малки страни .

Както виждате от този пример , комбинация от камера Canon 5D с размер на матрицата 24х36мм и 24мм обектив има по-широк зрителен ъгъл от друга камера Canon 40D с размер на матрицата 15х24мм и същия 24мм обектив. За да постигнете същият зрителен ъгъл, ще трябва на Canon 40D да поставите обектив с фокусно разстояние 16мм. Така ще можем да кажем, че 16мм обектив в комбинация с Canon 40D е приравнен (по зрителен ъгъл) към 24мм и Canon 5D.

 

Скоростта и точността на автофокуса са много важни при ILC камерите . При някои модели от ниския ценови клас често има проблеми с точността на автофокуса при снимане на широко отворени бленди. Добре е да тествате бъдещата си камера с обектив, който има бленди от порядъка на 1,4, 1,8 или 2,0, и да се уверите, че фокусът е точно на желаното място.

Повечето от съвременните DSLR камери, както и безогледални модели, снимат качествено HD и 4К видео, което има пластична „кино“ визия, когато се ползват светлосилни обективи. Няма смисъл да се лишавате от тази екстра, така че проверете възможностите на бъдещата си камера в тази насока.

Някои допълнителни екстри често са полезни. Напоследък голяма част от производителите предлагат влагозащита, самопочистване на матрицата от прах, възможност за поставяне на допълнителен “грип” за батерии с вертикален спусък, възможност за дистанционно управление, вграден RAW конвертор и др. Особено ценно нововъведение е системата за стабилизация на матрицата, с която разполагат безогледалните модели на повечето марки, както и някои ДСЛР-и. Благодарение на това всички обективи за тях (дори и старите модели на резба М42) стават стабилизирани, с което спестявате не малко средства.

И не на последно място – имайте предвид, че закупуването на ILC  камера е сериозна инвестиция. Поинтересувайте се как стоят нещата с гаранционния и следгаранционния сервиз в България, наличието на обективи, батерии и различни аксесоари за избрания модел. Това е изключително важно, тъй като цифровите ILC фотоапарати не са просто камера, а система от много взаимосвързани неща. Преди да  решите кой модел фотоапарат ще купите, потърсете снимки в интернет в пълен размер, направени с него, прочетете мнения на потребители и специалисти. Поискайте да пробвате и сравните няколко фотоапарата в момента на покупката и след това разгледайте направените снимки на компютър в магазина или вкъщи. Хубаво е фотоапаратът да ви допадне като ергономия, дизайн,  визьор, звук от затвора и всичко останало..

Демонстрация на АФ по око при безогледалните камери

Фотографията като хоби е отмора. За професионалистите е работа, дори тежка, независимо колко удоволствие носи.
Едуард Уестън