Нощна фотография

Много от начинаещите любители на фотографията се справят лесно с ежедневните семейни снимки, благодарение на автоматиката на компактните си фотоапарати. Често  те се впечатляват от ефектно заснети нощни фотографии, които могат да се видят по различни рекламни материали, билборди и списания. За съжаление после бързо се разочароват след като се опитат сами да направят подобни снимки, обвинявайки най-често за неуспеха несъвършенството на собствената си камера. Една от редовните констатации, които сме чувал от начинаещи фотолюбители е: “Моят апарат не е хубав, защото прави размазани снимки вечер, въпреки че го нагласявам на символа за нощни снимки”. Всъщност почти винаги вината за това така наречено “размазване” не се дължи на фотоапарата, а на неумението и незнанието на самия потребител да си служи с него при условия на ниска осветеност.

Възможно ли е все пак да се прави фотография качествена фотоапарат в тази част от денонощието, в която светлината е толкова малко? Оказва се, че не само е възможно, но дори понякога нощта е времето, в което могат да се създадат едни от най-интересните и колоритни снимки. Нощта в големия град е изпълнена с феерия от макар и слаби светлини, струящи от фаровете на стотиците коли, цветните реклами, уличните лампи, малките жълти квадратчета на прозорците… Трябва да знаем само, как да ги подредим и опишем в цветна палитра, с помощта на нашия приятел – цифровия фотоапарат.

Запомнете нещо много важно! Колкото по-малко е наличната светлина, толкова по-дълга ще е скоростта на затвора на вашият фотоапарат. През нощта, когато светлината е малко, се налага да се използват по-дълги скорости на затвора и това е причината за получаването на някои ефекти от размазване на подвижните обекти в нашата снимка. Вероятно сте виждали много нощни снимки, при които неподвижните сгради, пътни знаци и дървета са изобразени ясно и отчетливо, а вместо коли, по шосетата се виждат дълги блестящи трасета от фарове. Обяснението е просто и логично. Ако затворът на вашия фотоапарат е бил отворен примерно за 10 секунди, през това време неподвижните обекти се проектират от обектива без промяна в местоположението им, но движещите се коли рисуват разноцветни трасета със своите фарове или стопове, тъй като за тези 10 секунди те ще изминат определено разстояние.

Sony A900, Carl Zeiss 24-70/2.8, скорост на затвора 2 секунди. Камерата е поставена на стабилен статив. Трябва да внимаваме при задействането на затвора. Ако го направим с натискане на спусъка, рискуваме да разклатим в началото целия статив и да се получи размазване на неподвижните обекти. Използваме дистанционно или самоснимачка.
Sony A900, Carl Zeiss 24-70/2.8, скорост на затвора 4 секунди. Неподвижните автомобили се виждат ясно на снимката, а тези, които се движат оставят само следи. Виждат се и следите от един минаващ тролей. Светофарът свети едновременно в червено, жълто и зелено, тъй като за времето на експониране са се сменили и трите цвята.

Често след опит за подобен вид снимки, с огорчение забелязваме, че са размазани не само подвижните обекти, а и неподвижните. Единствената причина за такъв нежелан краен резултат е движението на самия фотоапарат по време на снимките и в този аспект осигуряването на неподвижността му е една от най-важните ни задачи.

Имайте предвид , че по принцип, такъв тип нощни снимки задължително изискват наличието на статив. Щом скоростта на затвора стане по-ниска от 1/30 сек., фотоапаратът трябва да бъде абсолютно неподвижен, за да не се размаже изображението. Моделите, които са снабдени с оптичен стабилизатор ви дават възможност да разширите използваемите скорости на затвора при снимане от ръка до около 1/4 сек при широкоъгълни положения на обектива, но наложи ли се да се снима при по-дълги скорости, стативът е неизбежен. На пазара могат да се намерят както тежки, скъпи и стабилни стативи за по-големи фотоапарати, така и евтини малки, удобни стативи джобен формат, които вършат чудесна работа за леките дигитални любителски камери и не заемат почти никакво място в чантата ви.

Sony A900, Carl Zeiss 24-70/2.8. Скорост на затвора 5 сек. При заснемането на тази фотография от връх Копитото, имаше много силен вятър. Почти невъзможно беше стативът да остане неподвижен. Свалих го в максимално ниска позиция и направих заслон от стар кашон, така че поривите на вятъра да не удрят камерата директно.
Нова година, София, снимана от Копитото, Canon 5D III, Canon 70-300 DO, S-30 sec. Дългата експонация прави многото фойерверки, защото всеки отделен блясък се наслагва върху изображението.

Ето някои съвети, полезни за този метод на заснемане:

 1. Необходима техника:
 • Компактен, безогледален или огледално рефлексен фотоапарат с ръчни настройки на скорост и диафрагма или поне с възможност за отработване на дълги експонации – минимум до 4-5 сек. Почти всички съвременни цифрови фотоапарати имат такава възможност, но все пак  е за предпочитане да изберете модел, който е с изцяло ръчни настройки. Някои маркетинг специалисти смятат, че обикновеният потребител се плаши ако камерата му има прекалено много настройки и поради тази причина доста модели се правят без такива. Винаги можете да превключите на изцяло автоматичен режим, така че имайте предвид следното – каквото и да ви говорят консултантите в магазина, ръчните настройки във фотоапарата са предимство и ви позволяват да проявите повече творчество ако желаете.
 • Статив. Може да избирате между огромна гама от по-малки или по-големи стативи, в зависимост от фотоапарата и нуждите  ви.

2. Как да изберем подходящото място за снимки:

 • Можете да направите интересни снимки на нощни светлини в града от висока сграда в центъра, от надлез под който минава поток от коли или от нивото на улицата. Разположете се по такъв начин, че да няма ярки обекти близо до вас, които да влизат в кадър – примерно силна лампа или прожектор. Ако сте на нивото на улицата не снимайте колите фронтално, тъй като мощните им фарове ще преекспонират снимката.
Sony A99, Carl Zeiss 24-70/2.8, скорост на затвора 7 сек
Sony A99, Carl Zeiss 24-70/2.8, скорост на затвора 10 сек

3. Как да снимаме :

 • Закрепете здраво статива с фотоапарата. Помнете, че е възможно лесно да счупите чувствителната техника заради лошо закрепен статив или неволното му бутване от вас или от случаен минувач. Проверете дали стативът е абсолютно неподвижен или се клати от вятъра. Дори лекото разклащане ще бъде фатално за снимката. Използвайте самоснимачката, жило или  дистанционно (ако имате такова), за да избегнете трепването на камерата при механичното натискане на спусъка с пръст.
 • Настройте скоростта и блендата в зависимост от общата осветеност на сцената, така че по възможност да няма съвсем тъмни участъци в снимката. Най-добри резултати се получават след залез слънце, когато все още от небето идва малко светлина. Можете да избирате скорости от 3-4сек до 20-30сек, в зависимост от възможностите на фотоапарата ви и от резултата, който искате да постигнете. Ако затворите повече блендата ще получите звездообразни ефекти от неподвижните светлини, но ще трябва съответно да изберете по-дълга скорост на затвора. Добри комбинации за снимане на подвижни светлини в града привечер са – скорост 5 сек и бленда 11, скорост 10 сек и бленда 16, скорост 20 сек и бленда 22 и т.н. Използвайте  максимално ниска чувствителност, за да е по-малко шума в снимката ви.
Sony A99, Carl Zeiss 24-70/2. , скорост на затвора 7 сек

Разбира се нощни снимки не са само снимките с дълги експонационни времена. Изключително интересни фотографии можете да направите и без статив, снимайки при високи чувствителности 800, 1600, 3200, 6400 ISO и използвайки светлосилна оптика и по-бързи скорости на затвора. Такъв тип снимки обаче е много трудно, да не кажа почти невъзможно, да направите с компактен любителски фотоапарат, тъй като при тях истински използваемите чувствителности са ограничени обикновено до 400 ISO. За целта ще бъде необходимо да инвестирате в цифров фотоапарат със сменяема оптика. В интерес на истината цените на базовия клас огледално-рефлексни и безогледални камери през последните години значително се понижиха и дори се изравниха с тези на компактните модели от по-висок клас.

Нощни снимки със стабилизирана оптика и висока чувствителност 

 1. Необходима техника:
 • Дигитален фотоапарат със сменяема оптика и възможност за високи чувствителности (до  3200 ISO, 6400, 12800 ISO)
 • Обективи с голяма светлосила. Стабилизираните обективи са предимство. Някои марки и модели предлагат стабилизация на самата матрица, работеща със всички видове обективи. Това също е предимство при такъв род снимки.
 • Най-често използваните скорости в този случай са от 1/30сек до 1/100 сек, а блендата на обектива трябва да е максимално отворена. Използвайте обективи  от рода на 28/1.8, 35/2  50/1.8,  50/1.4, 85/1.8, 85/1.4, а ако ползвате телеобективи, гледайте задължително да са стабилизирани . 

2. Как да изберем подходящо място за снимки:

 • Можете да направите интересни кадри от нощния живот в града. Снимайте хора и сюжети осветени от уличните лампи и цветните реклами, силуети на фона на витрините, фасади на сгради причудливо нашарени от разноцветните околни светлини и дори режисирани портрети. С такава техника и по този начин можете да заснемете концерт на открито или в зала,  семейно тържество, сватба при оскъдното осветление в църквата и др.
Sonya A900, Minolta 50/1.7. S-1/60sec, F-1.7.1600ISO. Камерата е със стабилизирана матрица.
Sony A7iii, Carl Zeiss 55/1.8. S-1/100sec, F-1.8, 6400ISO. Камерата е със стабилизирана матрица.

Sonya A7Riii, Sony 100/5.6 STF. S-1/20sec, F-5.6, 12800ISO. Камерата е със стабилизирана матрица и поради тази причина ниската скорост от 1/20сек не е проблем дори и при снимане от ръка.

Следващите три снимки са част от семейна сесия, заснета привечер с беозгледален апарат със стабилизирана матрица, висока чувствителност и светлосилен обектив

Sony A7Riii, Sony 85/1.8, S-1/200sec, F-1.8, 500ISO
Sony A7Riii, Sony 85/1.8, S-1/125sec, F-1.8, 3200ISO
Sony A7Riii, Sony 85/1.8, S-1/320sec, F-1.8, 8000ISO

3.Как да снимаме:

 • Както казахме вече, използвайте най-широко отворената бленда на обектива и най-високата чувствителност, която ви гарантира качествено изображение. Често светломерите на фотоапаратите се лъжат от някои силни светлини в кадъра и могат да ви изиграят неприятна шега. Ако сте с цифров фотоапарат, преминете на изцяло ръчен режим и направете няколко проби на място, за да  установите при какви настройки на скоростта и чувствителността се получава най-сполучлива снимка. 
Светлината идва единствено от факлите. Canon 6D, Canon 24-70/4 В такива условия е изключително важно тялото да е влагозащитено. От силния снеговалеж фотоапаратът се намокри, водата проникна през уплътненията, бутоните и ринговете на камерата отказаха да променят настройките. Не можех да променя нито блендата, нито скоростта, нито ИСО-то. Въпреки това, реших да продължа да снимам, защото моментът не беше за изпускане. След снимките веднага извадих батерията от фотоапарата и не го използвах следващите няколко дни, докато изсъхне. За късмет не се повреди трайно
Sony A7Riii, Sony 85/1.8, S-1/50sec, F-1.8, 12800ISO – светлината в предния план идва от неонова реклама на банка и създава силен цветен контраст с фона.
Sony A99, Carl Zeiss 135/1.8 . S-1/160sec, F-1.8, 4000ISO. Замъкът Буда в Будапеща.

Sony A99, Carl Zeiss 135/1.8 . S-1/160sec, F-1.8, 6400ISO. Замъкът Буда в Будапеща е в дефокуса като фон.

 • Внимавайте с автофокуса! При максимално отворена бленда фокусът трябва да е много прецизен, за да получите добра рязкост. Понякога ръчното фокусиране е за предпочитане.
 • Дръжте апарата стабилно , вероятността да размажете снимката не е малка дори и при скорости близки до 1/100 сек !
Слайдшоу със снимки и видео от нощна градска сесия. Камера Sony A7iii. Кликнете в средата на екрана, за да стартирате видеото.