Диви животни

Мнозина от нас използват ваканцията си за уединение сред природата. Ходят на места, където природата е запазена в едно по-първично състояние. На такива места често се срещат животни и птици, които не можем да видим всеки ден. Да ги заснемем е удоволствие, но и предизвикателство, тъй като дивите обитатели не допускат прекалено близо до себе си човешкия вид.

Fujifilm S5Pro, Nikkor 70-300 4-5.6

Повечето диви животни имат по-развито обоняние, слух и зрение от човека, разпознават го отдалече и се скриват. Затова, важно е при този тип снимки, да бъдем подходящо облечени. За препоръчване са камуфлажните военни дрехи, които се сливат с листата и тревата. Придвижването трябва да е особено внимателно и тихо, а използването на дезодоранти, лосиони и одеколони е крайно непрепоръчително. По възможност трябва да се придвижваме срещу вятъра.

Sigma SD10, Sigma 55-200/4-5.6

Фотографията е средството да увековечиш това, което виждаш само за секунда.
Арън Съсман

Sigma SD10, Sigma 55-200/4-5.6

Обективи с фокусно разстояние над 200 мм са почти задължителни, препоръчителни са даже над 300 мм. Някои модели съвременни цифрови апарати с 10-12 кратни зумове и оптични стабилизатори на изображението, са много подходящи за такива цели. Освен, че приближава обектите, стабилизираната оптика ни дава възможности да снимаме от ръка, а това е доста голямо предимство, защото когато се движим, разпъването на статив отнема време, през което животното най-вероятно ще избяга. 

Canon 20D, Samyang 800/8 MF

Високите скорости на заснемане са препоръчителни, а това можем да постигнем като увеличим чувствителността. Използването на прикрития е също вариант. То може да е естествено в някой храст или земна форма, а може да е направено от камуфлажен брезент или друг материал. Преди да се скрием трябва да проучим къде минават животните, това може да са естествените водоизточници, където ходят на водопой или някакви изкуствено поставени от човека хранилки.

Canon 20D, Canon 70-200/2.8

В следващата галерия кликни върху снимката за голям размер