Баланс на Бялото (WB)

Една интересна и много полезна настройка при цифровите фотоапарати и камери е т. нар. „баланс на бялото“ (в менюто на фотоапарата е означен обикновено като WB). Както знаем, интензитетът на източниците на светлина е различен в различната част на спектъра. Електрическата крушка излъчва предимно в червената и инфрачервената част на спектъра, такъв е съставът на спектъра при залез и при изгрев, а по обяд преобладава ултравиолетовото лъчение. Филмите с които работят аналоговите фотоапарати, обикновено са с чувствителност, настроена към дневното осветление и възпроизвеждат правилно цветовете при такъв тип светлина. Снимайки с филм, на електрическо осветление, снимките ще бъдат със силен жълто-червен оттенък. Има специални филми за електрическо осветление и ако искаме да получим правилно възпроизвеждане на цветовете при такива условия, трябва да си купим такъв специален филм. 

Голямото предимство на дигиталната фотография е възможността да си настроим фотоапарата в зависимост от вида и цветната температура на осветлението. Тази настройка се нарича „баланс на бялото“ и обикновено в любителския клас фотоапарати има няколко предварително зададени стойности – слънце, облаци, електрическо осветление за лампи с нажежаема жичка, неоново осветление, светкавица и автоматичен режим. Най-често в практиката се използва автоматичният режим, който върши работа в 90% от случаите. Понякога, особено при електрическо осветление, е препоръчително да се използва режимът за този тип осветление, тъй като автоматичната настройка не работи винаги коректно в такива  условия. По-скъпите модели фотоапарати, които имат ръчни настройки, обикновено разполагат с изцяло ръчна настройка на баланса на бялото , при която цветната температура може да се задава в диапазона от 2500 до 9000К. Дневната слънчева светлина съответства на около 5500К, осветлението на лампи с нажежаема жичка на 3000К, а дълбока сянка през деня на около 7000К. Тези настройки се налага да се правят при по-сложно осветление и за по-голяма точност при работа с контролирано осветление и в студио.. 

Ето един пример как би изглеждала снимка, направена на смесено осветление – изкуствено, от свещите отпред и естествено дневно отзад. При лявата снимка балансът на бялото е настроен ръчно по горната част на роклята на булката. Тя е наистина бяла, но е осветена от топлата светлина на свещите. Поради тази причина, дневната светлина проникваща отзад, изглежда синкава. В дясната снимка балансът на бялото е съобразен с дневната светлина, но това води до топло жълто-червено осветление отпред. Трудно е да се каже кое е правилно в случая, по-скоро е въпрос на личен избор. Когато фотоапаратът ви има ръчно настройване на баланса на бялото е необходимо да поставите пред обектива един бял лист и с натискане на съответният бутон, указвате на софтуера, че желаете всички цветове да се настроят по белият цвят на листа. Или да сложите на обектива специална бяла капачка за бял баланс. Ако снимате в RAW формат, по-късно можете да коригирате цветната температура по ваш вкус. 

Балансът на бялото 3200К , настроен по горната част на роклята . Влизащата отзад дневна светлина вкарва синкав оттенък. Sony A99mk2, Carl Zeiss 24-70/2.8
Баланс на бялото 6500К. Усеща се топлата светлина на свещите, но предния план и роклята имат жълтеникав оттенък.

Балансът на бялото е правилната настройка на цветовете във фотоапарата. Какво обаче означава “правилно”? Правилно според нашите човешки възприятия или правилно според техническите характеристики? Долният пример е заснет в RAW. Лявата част е с умишлено неточен баланс на бялото, за да се подчертае красивото топло излъчване на залеза.

Баланс на бялото 8000К – умишлено „стопляме“ залеза, за да подчертаем неговото очарование.Sony A7Riii, 85/1.8
Баланс на бялото 4500К – белите цветове на дървото са наистина бели, но снимката изглежда стерилна.

При следващите два примера от портретна сесия, съм експериментирал с баланса на бялото в процеса на снимане. Залезът осветяваше лицето на модела. Снимах с баланс на бялото 7000К и 4000К. При по-високата цветна температура се усеща топлината на слънцето, при по-ниската обаче има силен цветови контраст топли/студени цветове, както е описано в главата „Цвят и цветна хармония“

Sony A7Riii, Sony 85/1.8 , WB – 7000K
Sony A7Riii, Sony 85/1.8 , WB – 4000K

Тази интересна функция може да се използва понякога за създаване на необичайни цветови комбинации и ефекти. Например, настройвайки баланса на бялото на „електрическо осветление“ и снимайки през деня, ще получите снимки със синкав оттенък, които създават усещане за ранно утро.

11 часа преди обяд. Дневно осветление, баланс на бялото 6000К Снимката е с нормални цветове .
Същата снимка, но с баланс на бялото 3000К. Създава се чувството за ранна утрин и студ.

Може би ще си зададете въпроса, защо тогава ние все пак виждаме реалните цветове по всяко време на денонощието и при всякакъв вид електрическо осветление? Причината за това се дължи на факта, че нашият мозък обработва получената от очите информация, а неговият „баланс на бялото“ е много по-съвършен от който и да е софтуер за дигитална камера.

При тази нощна снимка е невъзможно да се настрои правилен баланс на бялото. Източникът на светлина, осветяващ лицата на хората е неонова реклама, излъчваща монохроматична червена светлина и дори при 2000К лицата им остават в плътно червен цвят. Това обаче създава специфична атмосфера и контраст с нощните светлини в задния план.

Когато снимаме техническа фотография, модни каталози за дрехи, мебели или продукти, се съобразяваме единствено с техническите параметри на сцената. Един производител на мебели или дрехи не се интересува с каква светлина осветяваме продуктите му. Той се интересува единствено цветовете да бъдат максимално близки до реалните, за да няма рекламации от недоволни клиенти, подведени от снимките в каталога.

Всеки добър фотограф е успешен синтез от техника и изкуство.
Андреас Файнингър