Продуктова и предметна фотография

Да се снима продуктова фотография е колкото лесно, толкова и трудно. По-лесната част е построяването на осветлението. Тук за разлика от портретната фотография не търсим някакви сложни схеми, драматизъм или настроение.

Целта е предметите да бъдат максимално добре осветени от всички страни. Най-често такъв тип фотография се прави за вграждане в интернет сайтове на магазини или в рекламни брошури и диплянки. В повечето случаи дизайнерите предпочитат предметите да са на чисто бял фон, защото лесно се вграждат в страниците.
За тази цел обикновено се използва предметна масичка или продуктова палатка.

Масичката е от полупрозрачен плексиглас. От задната страна се слага една светкавица, лъчите от която преминават през плексигласа и така фонът става чисто бял. Отпред за осветление са достатъчни две светкавици с чадъри или софтбоксове, насочени под 45 градуса към обекта.

Палатката се използва за огледални повърхности, които биха отразили целия интериор на студиото. Палатката отвсякъде е бяло платно, като има отпред малък отвор през който се промушва обектива. Светлината от светкавиците преминава през платното, но отраженията – не. Има само една малка черна точка от челната леща на обектива, която лесно можем после да премахнем с някоя редактираща програма.

Прозрачни материи е добре да се снимат само с с контражурното осветление, като изключим предното. Защото предните светкавици биха направили бликове.

В някои случаи можем да поставим две контражурни светкавици, като на едната сложим цветен филтър за ефект. Както в следващите снимки. Получава се много нежен градиент във фона.

Снимането на дрехи, също бих причислил към продуктовата фотография, въпреки че се снимат не на масичка, а върху модел.

В този случай са необходими четири светкавици. Двете са с чадъри или софтбоксове отпред, под 45 градуса насочени към модела. Другите две се насочват към белия фон, по една от ляво и от дясно.. Целта е да го направят 100% бял. Защото ако разчитаме само на предните светкавици, няма да се получи – фонът при всички положения е по-далече от модела. Ако настроим светкавиците така, че да избелят фона, силната светлина ще преекспонира модела. Ако настроим светкавиците по модела, светлината стигаща до фона ще е по-слаба и той ще сивее, ще стои грозно.

ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ НА ДРЕХИ

Ограниченията за снимките, които правиш са в теб. Ти си това, което виждаш.
Ернст Хаас