Интериорна фотография

На пръв поглед снимането на интериор изглежда лесно и просто, но в затворено пространство трудно ще се справим ако не разполагаме с широкоъгълен обектив. Това не означава, че всичко трябва да снимаме с широк ъгъл. Можем да снимаме акценти или части от помещението с нормален обектив, но за общите планове, за да хванем помещението в кадър, така че зрителят да придобие представа за цялото, ни трябва широкоъгълен обектив, по широк от китовия. Ако сме с фулфрейм матрица, варио от типа 17-40, 15-30, 16-35…. Ако сме с АПС формат – 10-20, 12-24 или подобно. За предпочитане е обективът да бъде добре коригиран по отношение на изкривявания, както и с минимални хроматични аберации.

Използването на фишай обективи понякога е интересно, но не е особено препоръчително в този тип фотография.

Най-големият проблем е ниската осветеност на затворените помещения

Вариант е използването на светкавица, но тя може да бъде използвана при относително малки помещения. Ако светкавицата е само една, снимката би изглеждала плоска. По-добър вариант е използването на статив, дълги експозиции и наличното осветление.
Обикновено осветлението в помещенията е много контрастно. Светлината близо до прозореца е много силна, докато навътре в помещението рязко отслабва.
По-подходящи за такива условия са облачните дни, в които светлината е по-мека и разсеяна. Задължително е снимането в РОУ-формат, за да можем при обработката да изравним осветеността и да извадим повече детайл от тъмните участъци.

Добре е да включим осветлението в помещението, докато снимаме. Всичко каквото може да бъде включено, да бъде включено – телевизори, компютри и всякакви подобни източници на светлина. (Аз дори понякога поставям в разни ниши мои видео-лампи, които нося в раницата си.)

От една страна така осветлението ще е по-равномерно. Но по-важното е че многото и различни светлинни източници създават акценти. Помещението изглежда уютно и разчупено. Без различни светлинни акценти и най-интересното помещение би изглеждало плоско и безинтересно

Как трябва да нагласим белия баланс, след като имаме няколко различни източника на светлина – от една страна естествената светлина от прозорците, а от друга изкуствената от лампите? Ще трябва да се примирим с това, че обектите ще изглеждат различно осветени и в някои участъци от помещението ще имаме различни оттенъци. Това не винаги е недостатък, понякога е предимство, снимката става обагрена в различни тоналности и по-интересна, по-близка до това което възприемаме с очите си.
Стативът при снимане на интериор е задължителен. За да постигнем по-голяма дълбочина на рязкост и повече от предметите да са ни на фокус, трябва да затворим блендата на апарата, а това автоматично води до по-ниски скорости, които при ниската осветеност няма как да постигнем без помощта на статив.

При интериорни снимки в обществени помещения е важно да внимаваме по време на експонацията да не се разхождат хора пред обектива. Въпреки, че това понякога придава атмосфера, прави мястото да изглежда живо.

Винаги има двама души в снимката: фотографът и зрителят.
Ансел Адамс


РЕКЛАМА: ИНТЕРИОРНА ФОТОГРАФИЯ, ЗАСНЕМАНЕ НА ИНТЕРИОРИ.