Етюд: Динамичен обхват на изображението при снимане с телефон

Едни от най-важните технически параметри на снимката са нейната детайлност и динамичния обхват. Но докато детайлността личи най-вече при разпечатки на хартия и големи формати на снимката, то динамиката се вижда и на малките снимки, гледани на екрана на телефона или на монитора.

Динамичният обхват е диапазона на светлинния интензитет между най-тъмните и най-светлите участъци в снимката. Той се измерва в стойности на експозицията (EV) или както ги наричаме на фотографски жаргон – „стоп“-ове, като между всеки два стопа интензитета на светлината се удвоява. Смята се, че човешките очи, които са много адаптивни по отношение на светлината, виждат около 20 стопа динамика. Това ще рече, че най-светлите участъци са приблизително милион пъти по-ярки от най-тъмните участъци, където е на практика черно. Това ни позволява да виждаме едновременно детайли, нюанси и тонални разработки както в светлите, така и в тъмните участъци на сцената.


Samsung Galaxy A72

Динамичният диапазон при сензорите на цифровите фотоапарати е по-малък от този на човешките очи. При високия клас ДСЛР-и той е около 12-14 стопа. Но при по-ниския клас фотоапарати, при по-старите модели, особено при компактните и ултразуум камери, които снимат само в JPG, той е още по-нисък. Затова доскоро ни се налагаше да избираме дали да „прегорим“ светлите участъци в кадъра, като изгубим информацията в тях и те станат чисто бели или да „запушим“ тъмните участъци, като също изгубим информацията в тях и те станат чисто черни. Това важи най-вече при снимане на светли обекти, осветени от силното обедно слънце, което пък от друга страна прави плътни и тъмни сенки.

Нека да видим обаче как се справят съвременните смартфони в подобна ситуация.
Какво по-добро място за подобен тест от напечените в ранния следобед калдъръмени улички на Стария Пловдив, с белите стени и огради и тъмните дървени врати и прозорци.

Всички снимки на тази страница са направени с телефон Samsung Galaxy A72, в RAW формат.
Апликацията, която е използвана за да снима телефонът в RAW формат е ProCamX Lite.

Samsung Galaxy A72

Защо е добре да снимаме в RAW формат?
RAW форматът ни дава големи възможности да моделираме ръчно цветовете, полутоновете както в светлите, така и в тъмните участъци на изображението, контраста и микроконтраста, белия баланс и изобщо всички параметри на снимката.
В следващите два кадъра, скриншот от роу конвертора, можете да видите разликата. В левия кадър е намалена яркостта в светлите участъци, увеличена е в сенките и са засилени контрастът и микроконтрастът. Десният кадър е с настройки по подразбиране – всичко на нула.

Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72

В контражурните сцени в които слънцето е включено в кадъра, особено добре личат качествата на сензора по отношение на динамичния обхват.

Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72

photo-ebook.com 24.11.2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *