Портретна фотография

Портретна фотография е най-общо казано да снимаме човешкото лице и емоциите, които то изразява. Най-важното е да се стремим да уловим характерна поза, изражение, жест, мимика у човека, когото снимаме. Всеки човек е уникален и ако успеем да предадем по някакъв начин тази негова уникалност, значи сме постигнали задачата си. Това не винаги е лесно, защото много хора се притесняват от насочената към тях камера, затова е важно да ги предразположим, да ни имат доверие, да се чувстват комфортно в нашето присъствие

Canon 5DIII, Canon 135/2

Портретът може да е единичен или на група хора. Може да е направен в студио или в естествени условия. Може да е на друг човек или автопортрет. Може да е само лице или част от лице, портрет до гърдите, до кръста или в цял ръст.  Може да е предадена и част от обстановката, предмети свързани с човека. Такива портрети в естествена среда разказват цяла история, те са емоционално по-натоварени, носят много повече информация за човека, навиците му, социалния му статус, мястото където живее, епохата. 

Canon 5DIII, Canon 70-300 DO

Портрети можем да снимаме отблизо със знанието на хората или отдалеч, без те да ни забележат.  Условно можем да ги наречем режисирани и непринудени портрети. И двата способа си имат предимства и недостатъци.


Предимството да снимаме отблизо и със знанието на човека е, че моделът е ангажиран със снимката, той обикновено гледа в обектива, а резултатът е че човекът от снимката гледа зрителя. Присъствието на модела в кадъра е по-силно. Недостатък е, че част от хората се притесняват от камерата и това личи в снимките. Затова много добре се работи с професионални модели, актьори, певци, музиканти, изобщо хора свикнали да бъдат пред камерата. Също така и с познати и приятели, които не се притесняват от теб.
Когато снимаме отдалеч, непринудени портрети, предимството е, че човекът не позира, той е максимално естествен, той е себе си, без никакви излишни пози или притеснения.
Недостатък е обаче, че често погледът е зареян в нищото, без вътрешна логика в кадъра към какво гледа човекът.

Canon 5DIII, Canon 135/2

Най-важното в портретната фотография, естествено е лицето на човека. Затова то трябва да  бъде най-силния акцент в кадъра, то трябва да бъде отделено от останалите елементи. Това може да стане като лицето е по-светло, фонът – по-тъмен. Като лицето е на фокус, а фонът – разфокусиран. Или с цветови решения – фонът да бъде предимно от цветове, които не се съдържат в човешката кожа.

Изборът на фон е особено важен. Ако фонът е прекалено пъстър и с много детайли, това ще ни отвлича от главното в снимката. Фонът не бива да е ярък ако лицето е в сянка.  

Най-подходящата светлина за снимането на портрети е разсеяната и мека и полумека светлина. Облачният ден е много по-подходящ за портретна фотография, отколкото пряката слънчева светлина.  

Фокусирайте върху очите! Те са най-важното в един портрет. Очите са прозорецът към душата на човека. Внимавайте да не натиснете спусъка, точно когато човекът е мигнал.

Портрети можем да снимаме с всякакви обективи, къси, дълги, вариообективи или такива с фиксирано фокусно разстояние, тъмни или светли. Но трябва все пак да знаем как влияят различните обективи върху пропорциите и формата на човешкото лице. Ако обективът е прекалено къс, за да обхванем лицето като зрителен ъгъл, за да изпълним кадъра, трябва да снимаме от много близки дистанции. Това влияе на перспективата и като резултат имаме много дълбоки лица, ушите са изтеглени много назад и цялото лице изглежда деформирано, шаржово.
Най-удачни решения са обективи с фокусни разстояния между 60 и 150 мм, защото изпълвайки кадъра най-коректно предават пропорциите и съотношенията на човешкото лице. Класическите портретни обективи са светлосилните 85 и 135 мм. Всички производители и марки имат такива. 

Sony Nex 5N, Юпитер-8 50/2

Използването на светкавица, особено на вградените светкавици в любителския клас фотоапарати, не е удачно решение при снимането на портрети. Ако светкавицата е само една, има голяма вероятност тя да даде плоско и неравномерно осветление, а някой път и дълбоки сенки върху лицето. Светкавицата може да бъде използвана навън, при слънчево време, или когато имаме и друго осветление, в режим fill-in.

Canon 1Ds MkII, Tamron 28-75/2.8

Позицията до прозореца е много добра за снимане на портрети. От една страна светлината е подходяща, полумека. От друга, могат да се получат интересни отражение в стъклото.

Sony Nex7, Sony 50/1.8

Портретите, които правя са повече за мен, отколкото за хората, които снимам.
Ричард Ейвидън