Туристическа фотография

Повечето от нас използват фотоапарата най-активно по време на пътувания. Срещата с нови хора, гледките на нови места, които не сме виждали преди, отварят сетивата ни и искаме да запазим частица от това усещане за по-късно, когато сме у дома.

Всеки който предприема някакво пътуване, се надява да се върне от там с куп снимки, които после да показва на приятелите и познатите си. Ваканционните дни са идеалното време да правим снимки.
Когато отиваме на ново, непознато място, не бива да избързваме със снимането. Трябва да си дадем време, да се огледаме наоколо. Да се опитаме да се потопим в атмосферата на мястото. Да се постараем се да открием интересните детайли и да обърнем внимание как са осветени през различните части на деня.

Марамуреш, Румъния, Sony Nex 5N, Sony 16-50/3.5-5.6

Да превърнем туристическите ваканционни гледки в красиви снимки означава да подберем подходящата гледна точка, да композираме добре и да обърнем особено внимание на светлината. Има места, които пазят атмосферата на отминали времена. Такива места са едни от най-често сниманите от туристите, но за съжаление понякога, след това, снимките носят разочарование. Често това се случва поради детайли, на които не сме обърнали внимание при правенето на снимката и които влезли в кадъра, развалят усещането за автентичност на обстановката. Това може да е лъскав мотор или паркирани коли пред крепостната стена или модерно облечени хора пред старинна къща, пластмасово фламинго пред вековното дърво… изобщо несъответствията в епохите (освен ако не е нарочно търсен контраст) повече дразнят, отколкото помагат при една такава снимка. Решението е да търсим друга гледна точка към обекта, друг зрителен ъгъл.

Canon 5D, Tamron 17-50/2.8

Минавах през деня покрай този мост с автобуса, харесах гледката и си казах, ще се върна тук привечер за да снимам катедралата. Вечерта зареден с апарат и статив се отправих към мястото край реката. За мое учудване (тогава още бях млад и наивен) едва намерих място където да си опъна статива. Имаше над 50 фотографа със стативи, а беше делничен ден…. Снимката сама по себе си не е лоша, но е клише. Ако напишете в Гугъл Cologne Cathedral And Bridge, ще видите стотици варианти на същата снимка, от същия ъгъл, със същата светлина. Така че много по-добре е в пътуванията си да обърнете внимание на сюжети, които са си само ваши. Останалите примери в статията няма да намерите в Гугъл.

Въпреки че тези места са интересни и фотогенични, те са доста снимани от хилядите туристи, които са минали преди нас. Затова добър вариант е да обърнем внимание на природата, флората и фауната, но най-вече на местните хора, на техния бит и обичаи. Да снимаме нещо, което го няма на сергията за картички.

Лаос, Луанг Прабанг, монашеско шествие. Canon 5D III, Canon 135/2

Случвало ли ви се е някога да минете по тясна провинциална уличка, изпъстрена с интересни хора и свой живот. Хора, които придават уникална атмосфера на мястото. Не се срамувайте да ги попитате дали можете да ги снимате. Възможно е да ви откажат, но е и много вероятно да останат поласкани от вниманието. Тогава ще направите неповторими снимки.

Лаос, Canon 5D III, Canon 24-85/3.5-4.5
Лаос, училище, Canon 5D III, Canon 24-85/3.5-4.5

Опитайте се освен хората, да уловите колкото можете повече от заобикалящата ги среда. Не ги карайте да позират фронтално срещу апарата, тогава снимките ще излязат нагласени. Опитайте се със снимките си да разкажете една цяла история за мястото и хората, за техния живот.
Повечето хора са любезни с чужденеца-фотограф и с удоволствие позират. Рядко ще ви откажат снимка, ако сте възпитан и вежлив. Най-важното е да бъдете учтиви, позитивни. Покажете уважение към страната, културата и обичаите.

Един сравнително стандартен поглед, но все пак са избегнати тълпите от туристи. Minolta X-700, Zeiss 200/2.8, Kodak Gold 100

Ако изпитвате притеснения да заговаряте хората, можете да използвате дългофокусен обектив и да ги снимате от голямо разстояние. Тогава те няма да знаят че ги фотографирате и ще изглеждат по-естествени на кадъра. 200-300 мм обектив върши чудесна работа за такъв тип снимки.

Улична кухня в Банкок. Готвачката сипва храната в найлонови пликчета, които хората след работа си отнасят у дома. Canon 5D III, Canon 135/2

В последните години освен фотоапарат, нося на пътуванията и малък дрон (Mavic Air), защото той ми дава възможност за различна гледна точка към иначе познати обекти. Следващите кадри няма как да бъдат заснети от стандартната гледна точка на турист с фотоапарат.

Ято пеликани в езерото Керкини, Гърция
Крепостта в Братислава, Словакия
Манастирът в Барсана, Румъния
Банска Щявница, Словакия
Доломити, Италия

Големият творец се познава не само по това, което прави, но и по това, което не си позволява да прави.
Атанас Далчев