Улична фотография (Street)

Улицата е може би най-богатото на сюжети място за всеки фотограф, обичащ репортажния начин на снимане. Уличните снимки или т.нар. „street“ фотография не е просто репортаж, защото той обикновено има за цел да отрази някакво събитие. Добрата улична фотография е философия на уловената частица от живота около нас, а фотографите занимаващи се с това, често успяват да разкажат в един единствен кадър цяла история – това понякога е много по-трудно от репортаж в десетки снимки. Така както не са много истинските майстори на късия разказ, не са много и големите имена в стрийт фотографията.

Camera Leica D-lux,S-1/15sec, F2.8, 200ISO    Направих тази снимка в движение, докато се разхождах по една улица в гр Любимец. Видях идващите хора и окъртения знак. За част от секундата взех решение да намаля скоростта на затвора на 1/15сек, застинах и успях да направя само един кадър. Добрата вградена стабилизация на малката джобна камера ми позволи да постигна рязко изображение на фона, а бързо движещите се хора останаха като сенки в здрача. Получи се многопластово изображение с дълбоко внушение. Застиналият и бавно променящ се пейзаж – старата къща и старият знак със следи от времето, влизат в силен контраст с човешката преходност и мимолетност. В същото време втората сюжетна линия се крие в противоположното движение на двете групи хора – истинските, но неясни и бързо изчезващи и нарисуваните рязко очертани, но бавно разяждани от ръждата. Снимката беше наградена по време на най-големия международен салон за стрийт фотография в Италия.

Уличната фотография определено е предизвикателство за много от хората, които са решили да се посветят на това хоби. За да направите обаче наистина въздействаща снимка, ще трябва да промените начина си на възприемане на околната действителност, така че да успеете да предвидите кога ще настъпи „решаващият момент“, в който да натиснете спусъка на фотоапарата и вашата снимка да се превърне от обикновено запечатване на реалността в произведение на изкуството. Фразата „решаващ момент“ е дефинирана от гениалния френски фотограф Анри Картие Бресон. Според него това не е просто мигът, в който сте натиснали спусъка на фотоапарата, както го натискат всяка секунда хиляди хора по света. Това е онзи рядък и неповторим миг, в който всички елементи на една развиваща се във времето сцена оформят хармонична и въздействаща за околните композиция. За да успеете да го уловите, ще се наложи дълго да тренирате възприятията си, така че накрая да започнете да виждате в съзнанието си неповторимите мигове около вас, дори и да не носите фотоапарат. Разбира се, това се постига с много желание, упражнения и практика.

Nikon D70, Nikkor 24-105VR, S-1/500sec, F8, 200ISO . Карах бавно в задръстване след тролея, а децата ми махаха и се закачаха. Фотоапаратът беше на съседната седалка, вдигнах го и направих един кадър. 15 години по-късно показах тази снимка в социалните мрежи. Едно от децата (вече 25 годишна млада дама) се разпозна и тагна останалите. За всички това беше голяма изненада, те както и родителите им, бяха трогнати и развълнувани. Това е силата на уловения момент – истинска машина на времето…

Каква техника е необходима за подобен вид фотография? Няма ясна дефиниция по този въпрос. С всеки фотоапарат може да се улови интересен и неповторим миг от живота около нас. Разбира се, по-старите модели цифрови камери с голямо закъснение на задействането на затвора след натискане на спусъка (Shutter Lag) не са особено подходящи, тъй като мигът ще е безвъзвратно отлетял, независимо, че вие сте реагирали навреме. В това отношение бързината на реакция на автофокуса и всички останали функции на фотоапарата са от голямо значение. Добре е техниката да не е твърде обемиста и сложна, за да не привлича вниманието. Обективите, които може да използвате, също не са само от един определен тип. Те могат да бъдат широкоъгълни, с които да снимате от много близко разстояние, така че зрителят да усеща вашето присъствие в кадъра, а може и да са телеобективи, благодарение на които да останете незабелязани и така да се превърнете в страничен наблюдател на събитията.

Ultrazoom Panasonic FZ2000, 400mm (35mm equiv), S-1/200sec, F4.5, 200ISO. Заснех този замислен човек от голямо разстояние с ултразум камера. Благодарение на телеобектива и разстоянието до обекта, перспективата е силно компресирана и се създава впечатление за голяма близост с трамвая, който като че ли наблюдава човека със светещите си очи.

Репортажната и стрийт фотография с широкоъгълен обектив е като разказ, който се води от първо лице единствено число, а с телеобектив – от трето лице. Често разказите от първо лице са по-обаятелни, по-първични и бързо грабват вниманието ни, докато тези от трето лице са по-тежки и улегнали, но понякога оставят по-дълбока следа в съзнанието ни.

Ultrazoom Panasonic FZ2000, 25mm ( 35mm equiv ), S-1//100 sec, F11, 200ISO. Фотографията е заснета отново с ултразум модел, но с широкоъгълна настройка на обектива, ниска гледна точка, благодарение на въртящият се дисплей и затворена бленда, за да изпъкнат слънчевите лъчи. Едно вътрешно отражение е хвърлило лъч светлина през лицето на минаващия човек.

Съвременните телефони могат да бъдат чудесен инструмент за създаване на улична фотография. Те не бият на очи и не притесняват хората както сериозните фотоапарати с големи обективи.

Sony Xperia XZ2 Premium, F1.8, S-1/200sec, 250ISO. Тройно отражение във витрината на празен магазин и огледало в дъното на магазина. Обработката в черно-бяло е направена в самия телефон.

Използването на светкавици в уличната фотография е спорно, тъй като те нарушават естествената атмосфера на развиващите се събития. Ако светлината не достига, използвайте по-светлосилни обективи и по-висока чувствителност. Черно-бялата фотография е подходяща за такъв тип снимки, тъй като при нея липсват разсейващите цветни акценти. Недопустимо е представянето на режисирани сцени като стрийт фотография, както и груби вмешателства при редакцията на снимката – монтажи, колажи и други манипулации.

Konica-Minolta Dynax 5D, 60mm, S-1/125, F6.3, 3200ISO. Контрастът на самотното дете и изкуствените фигури на възрастни хора до него, би могъл да се тълкува по различни начини.
Samsung Galaxy S20 Ultra – широкоъгълен обектив 13мм приравнено към 35мм. S-1/690, F2.2
Samsung Galaxy S20 Ultra – широкоъгълен обектив 13мм приравнено към 35мм. S-1/1050, F2.2

Камера: Leica D-lux . Самотната венецианска улица и самотният човек сякаш си говорят…

В заключение – създаването на един художествен филм не е лека задача, същото важи и за документалното кино. Истинско предизвикателство е обаче, един документален филм да бъде заснет така, че да има и силно художествено послание.

Рисувам това, което не може да бъде заснето. Това, което идва право от въображението или сънищата. Снимам това, което не искам да рисувам – обектите, които вече имат присъствие.
Ман Рей