Light leaks и флеъри

В класическата лентова фотография, понякога се случва светлина да проникне към светлочувствителния материал (негатив или диапозитив) не само през обектива, откъдето трябва, но и през случайни пролуки. Такива могат да бъдат пукнатини в касетката на филма или в резултат на небрежно отваряне на филма на недостатъчно тъмно. Или износени уплътнители на задния капак на фотоапарата… Резултатът от такова проникване на допълнителна светлина (цветни утечки или Light leaks) е осветяване на част от кадъра и оцветяването му в различни тонове.

Light leaks върху незаснет, празен кадър, върху маската на филма.

В класическата фотография това се смята за дефект. Наскоро вадих на хартия подобни кадри в едно фотоателие и собственикът, който е един от майсторите фотографи от старата школа, ми каза “Навремето такива кадри ни беше срам да ги копираме, а сега мацате цифровите изображения с подобни “ефекти”. В известна степен човекът имаше право. Преди години въпрос на професионализъм е било да избягваш всякакви подобни дефекти, които са издавали или небрежно отношение към процеса или неподдържана, вехта фототехника.

Днес обаче, в ерата на цифровата фотография изображенията са толкова еднакви, стерилни и изчистени от дефекти, че в голямата си част стоят скучни. За да им вдъхнем живот, емоция, настроение, усещане за hand made, прибягваме до дефектите от времето на класическата фотография. Наскоро търсих в интернет Light leaks за видео и попаднах на пакети с цени от по 500$ за няколко цветни утечки. Явно бизнесът с дефекти върви, щом и реномирани фотопроизводители се втурнаха да правят обективи с оптични схеми от преди век и половина, като Petzval.

Подобни на Light leaks са и флеърите. Това са вътрешни отражения от лещите на обектива, които оцветяват или прогарят част от кадъра.

Допълнителното оцветяване на лявата част на кадъра засилва усещането за контражурна светлина.

Цветните петна поставяме във Фотошоп или друга редактираща програма, като нов слой върху основната снимка, в режим SCREEN.
По този начин маската изчезва и върху снимката остава видим само ефекта.

В някои кадри ефектът може да се слее с обстановката, а в други прогарянето и оцветяването на отделни участъци, могат да скрият нежелани елементи или да създадат нови акценти в снимката.

На равни едноцветни и скучни фонове, подобни ефекти стоят добре и освежават кадъра.

Флеърите са вътрешни отражения от лещите, които се виждат след това в снимката. По-старите и не добре просветлени обективи, често дават този дефект при силна насрещна светлина. При използване на нискокачествени филтри, при насрещна светлина, също можем да забележим такива цветни петна в снимките си. Но понякога дефектът се превръща в ефект.

Уменията във фотографията се добиват с практика, не с покупки.
Пърси Харис

Canon 5D III, Helios 44 – 58/2

В този кадър флеърите са естествени, тъй като той е сниман със стар съветски обектив Хелиос 44, който няма антирефлексно покритие върху лещите. Но подобни светлинни петна могат да се добавят и допълнително, много от редактиращите програми ги имат като вградени ефекти. Изглеждат така и можем да ги поставяме на различни места в кадъра.