Работа със светкавицата на фотоапарата

Всеки любителски дигитален фотоапарат е снабден с малка вградена светкавица, която има достатъчно мощност, за да освети заснемания обект на разстояние от 2 до 4 метра. Апаратите от по-висок клас притежават и специално гнездо, чрез което може да се монтира  по-мощна и дори професионална светкавица, с голям обхват, понякога достигащ и до 20 и повече метра. Обичайното предназначение на светкавицата е да освети желания обект, когато наличната светлина е недостатъчна. Така работи и автоматиката на фотоапарата, когато снимаме в напълно автоматичен режим. Тогава светкавицата се включва автоматично ако светлината е недостатъчна.

При тази снимка, лицето на детето е в сянка, задният план е по-светъл и отвлича вниманието
Директната вградена светкавица на апарата се включва и осветява лицето

От менюто на фотоапарата или от специален функционален бутон с означение за светкавица, можем да изберем и някои допълнителни режими на светкавицата. Един често използван режим е „корекция на червени очи“. Обикновено се изобразява със символ на око и функцията му е да редуцира появата на червен отблясък в очите на човека, когото снимаме. При този режим светкавицата произвежда един или няколко по-слаби блика преди основния, които имат за цел да свият зеницата на окото и така да ни предпазят от неприятният ефект. Имайте предвид обаче, че когато използвате този режим, човекът когото снимате трябва да гледа фронтално в апарата.Също така при този режим на снимане има известно забавяне, поради необходимостта от предварително светване на светкавицата.

Ако светкавицата е външна и е снабдена с чупеща се или завъртаща се глава, може да бъде насочена към тавана или някоя от стените на помещението и така да се използва отразената светлина, която е много по-мека и придава по-приятен вид на заснетия обект без резки сенки или бликове. Друг похват е да се постави специален омекотител (дифузьор) на пътя на светлината от светкавицата. Такъв можете да си изработите и ръчно от оризова хартия или друг подобен материал. Ефектът от такова приспособление е по-мека и равномерна осветеност. В природата облаците играят роля на подобни омекотители на светлината и затова в облачно време се получават по-приятни портрети без резките сенки, които са присъщи при директно осветяване от слънцето.

Директна светкавица и ниско ISO – заднят план е недоекспониран
Директна светкавица и високо ISO – задният план е добре разработен

 Друг често използван режим на работа, е т.нар. „синхрон при бавна скорост“. При някои фотоапарати е означен със символ „S“ (slow), при други като символ за нощни снимки – с луна и звезда. Използва се, когато желаете светкавицата да се включи, а скоростта на затвора на фотоапарата да остане съобразена с външната осветеност. При този режим можете да правите интересни нощни снимки в града, при които обектите на преден план са осветени от светкавицата, а в задния план се виждат естествените светлини на градския пейзаж. В някои апарати има специална опция (синхрон по предно или задно перде), при която светкавицата се включва в момента на отварянето на затвора или в момента на затварянето му. Това дава възможност за допълнителни интересни ефекти при нощни снимки и дълги скорости на затвора. 

Sony A7R3, 85/1.8. Без светкавица, 6400ISO, 1/60sec, F1.8. Фонът е добре разработен, но лицето на модела е тъмно.
Sony A7R3, 85/1.8. Директна светкавица, 800ISO, 1/60sec, F1.8. При ниско ИСО фонът е тъмен, а лицето на модела е осветено от светкавицата.
Sony A7R3, 85/1.8. Директна светкавица, 6400ISO, 1/60sec, F1.8. Фонът е добре разработен, заради високото ИСО, а лицето на модела е осветено от светкавицата.
Sony A99, Carl Zeiss 24-70/2.8. S-1/2sec. F-3.5, 500ISO. Ниската скорост на затвора прави задния план видим, а светкавицата замразява обектите в предния план. В този кадър се е получил интересен ефект – булката е завъртяла рязко главата си по време на експонирането след святкането на светкавицата. Зеленото парти осветление в комбинация с дъжда е запазило като обвивка движението на главата и.

При този режим можете да настроите фотоапарата на по-дълга скорост и да натиснете спусъка, докато описвате с него въртеливи или други движения или да изтегляте вариото на обектива(ако е механично) по време на снимането. Така светлините ще описват интересни дъги и ивици, а обекта ще бъде осветен от светкавицата и ще остане  неподвижен. 

Директно насочената светкавица, ниската скорост на затвора и рязкото завъртане на варио обектива, създават интересен ефект на светлинни линии, подчертаващи настроението в снимката.

Не на последно място е важно вашия фотоапарат да поддържа и възможност за принудително включване на светкавицата, независимо от светлинните условия.Това често се налага, когато снимаме навън при неподходяща светлина. При някои модели фотоапарати може да се регулира силата на светкавицата и да се увеличи ако това се налага или да се намали, така че да се използва много деликатно, без да нарушава магията на естественото осветление и дори в някои случаи без да може да се разбере, че е използвана. 

При долните три снимки използваме малка евтина светкавица „Godox“, която има безжичен трансмитер в комплекта. Трансмитера се поставя на фотоапарата, а светкавицата може да сменя позицията си спрямо обекта и така да получим по-обемно и интересно осветление. Снима се в ръчен режим „М“, за да се балансира точно светлината от светкавицата и задния план.

Светкавицата е фронтално и леко в ляво
Светкавицата е отгоре
Светкавицата е в ляво и детето гледа към нея

В заключение можем да кажем, че светкавицата е един чудесен помощник в много ситуации, но наистина интересни резултати могат да се получат ако опознаем внимателно всички нeйни режими на работа и ги използваме на място.

Креативното използване на външни светкавици и ефекти с тях ще бъде разработено като допълнителна тема.