Резолюция

Резолюцията на матрицата на фотоапарата е един от най-важните му параметри. От нея зависи в голяма степен колко детайли ще съдържа вашата снимка и колко големи увеличения ще можете да отпечатате по-късно. Всяка матрица съдържа определен брой фотодетектори, определящи резолюцията на изображението. Така 24 mp  матрица, която се използва в много ILC марки и модели, е със съотношение на страните 3:2 и размер 36x24mm. Тя съдържа 6000 активни фотодетектора по дългата и 4000 по късата страна или общо 24 милиона фотодетектора. По тази логика с такъв модел камера можем да заснемем картина, която ще е изградена от 24 000 000 различни елемента (picture elements) или както сме свикнали да ги наричаме „пиксели“.

Логично е да се запитаме, колко мегапиксела ни трябват, за да бъде нашата фотография достатъчно ясна и детайлна? Няма точен отговор на този въпрос, защото всичко зависи от това в какъв размер сме решили да отпечатаме снимката и от какво разстояние ще я гледаме. Ако сме решили да снимаме само за семейния албум и отпечатваме в размер не по-голям от 10х15 см, то напълно достатъчен ни е  фотоапарат и с 2 mp. Ако желаем да правим копия и при размер А4 (20х30 см), то тогава ще ни е необходим фотоапарат поне с 3 или 4 mp. Докато снимката в размер А4 се гледа от разстояние под 1 метър, голям билборд се гледа от разстояние 20-30 и повече метра. Често резолюция от 4mp е достатъчна за отпечатване на билборд. Разбира се, отново ще подчертая, че за доброто качество фотоапаратът ви трябва да е снабден и с добър обектив. Комбинацията от обектив и матрица е по-важна от самия брой на пикселите. 12mp фотоапарат с голяма матрица 24x36mm и хубав обектив, ще даде много по-качествено изображение от 24mp телефон с размер на матрицата 4х6мм и вграден малък обектив.  Едно от нещата, за които трябва да внимавате при покупката на дигитален фотоапарат е, да не се подведете по т.нар. интерполирана резолюция. Тази резолюция. която някои по-несериозни фирми обявяват като основна, е получена по софтуерен път и не е нищо повече от изкуствено раздуто от програмата изображение, нещо което можете да си го направите и по-късно в компютъра.

Колкото и мегапиксела да е вашият фотоапарат, той задължително предлага възможност да снимате и на по-ниска резолюция от максималната. Така, когато правите снимки само с документална стойност, които не са предназначени за печат, може да използвате и най-ниската резолюция на фотоапарата. Когато снимате за семейния албум, 6 мп са ви напълно достатъчни, а когато правите снимки с художествена стойност и желаете да ги отпечатате в по-голям размер, ще използвате максималната резолюция. Лесно може да изчислите каква резолюция ви е нужна, при определен размер на хартиеното копие. Достатъчно е да знаете, че за постигане на добър хартиен отпечатък за любителски цели, ви е нужно изображение, което да ви осигурява минимум 200 пиксела на всеки 1 инч (2.54 см) от хартиеното копие. Това означава, че ако желаете да печатате снимки с размер 10х15 см (4×6 инча) с добро качество трябва да осигурите файл с резолюция 800х1200 пиксела. За да бъде качеството идеално са ви нужни 300 пиксела на всеки инч (300 ppi) или файл с резолюция 1200х1800 пиксела (2mp)

През последната година цените на картите памет паднаха драстично. Не е проблем да имаме достатъчно памет под ръка. В този аспект най-правилното решение е да използваме пълната резолюция и най-ниската компресия, или най-високото качество, което ни предоставя фотоапарата. Лесно е след заснемането да изтрием несполучливата снимка още във фотоапарата, да и намалим резолюцията или дори да изрежем от нея само тази част, която ни е необходима, за да си осигурим още място на картата. Невъзможно е обаче да повишим качеството на снимка, заснета при ниска резолюция. Има още един сериозен аргумент в подкрепа на презумпцията, че трябва да се снима при най-високата възможна резолюция на фотоапарата. Често в бързината не успяваме да композираме правилно снимката и ако изображението е достатъчно голямо, можем да изрежем излишните части от него, така че да остане файл с все още достатъчно висока за качествен печат резолюция. Дори е възможно една снимка да я разделим на две и да получим две нови съвсем различни изображения. Реално при размер на печат 20х30см няма особено значение дали снимаме с 12, 16 или 24мп камера . Трудно ще видим разликата с просто око.  Високата резолюция обаче дава възможност за големи увеличения и отсечки.  Ако използваме 24mp камера (6000х4000 пиксела) и обектив с фокусно разстояние 85мм , бихме могли чрез изрязване да получим изображение с двойно увеличение, съответстващо на 170мм обектив и резолюция 3000х2000 пиксела – 6мп, което ще бъде съвсем достатъчно за печат в размер А4. Ако пък имаме камера снабдена с новите 60мп сензори, то двойното увеличение ще ни остави голям запас на резолюция – 15мп. По този начин камерите с висока резолюция  биха могли да ни спестят смяната на обективи ако желаем да увеличим по-отдалечен обект.

При тази снимка на булката и нейния баща, бях запитан дали не разполагам с кадър в по-близък план. Аз нямах такъв, но в случая снимах с 42мп камера Sony A99mk2 и остър обектив Carl Zeiss 135/1.8. При тези условия не беше проблем да направя висококачествено увеличение от основния кадър: 
Снимката е заснета със Sony A9mk2 и варио обектив 80-400. Камерата с висока резолюция позволява да направим големи увеличения, за каквито би трябвало да имаме макро обектив

Отсечки с увеличения от предишната снимка

Следващите две снимки са  заснети с макро обектив и фотоапарат с висока резолюция. При тази комбинация полученото увеличение е с микроскопско качество – на първия кадър виждате детайл от малкия секунден циферблат на часовника, а на втория режещото острие на ножа   :

Фотографът не е просто човек който документира миналото, а този който го измисля.
Сюзан Зонтаг