В студиото с телефон

Можем ли в студиото да снимаме портретна фотография с телефона?
Разбира се, но е малко по-трудно, отколкото с фотоапарата и светкавиците. Първо, трябва да снимаме от близо, заради късата оптика. А късата оптика леко деформира лицата, прави ги с по-дълбока перспектива. Това може да е и недостатък, но може и да е предимство, защото визията така става по-необичайна и привлича погледа.

Samsung Galaxy A 72,

Другата трудност е свързана пак с късата оптика и широкия ъгъл на обектива. Трудно можем да позиционираме човека на фона, хващат се много детайли встрани, които после трябва да бъдат изчистени и изрязани. И последната трудност е по-слабата светлина. С телефона няма как да запалим светкавиците, така че на практика тези снимки са снимани с осветление от две обикновени крушки по 60 вата – пилотните лампи на светкавиците. Една отпред и една за контра. По-слабата светлина пък е предпоставка за по-високо ИСО, което води до повече шум в снимката. Но този проблем може частично да бъде решен с постобработка в конвертора. Като студийни аксесоари са използвани стативите, рефлекторите и фоновете.

Samsung Galaxy A 72

Същото можем да направим и вкъщи с две нощни лампи и на фона на стената. Разбира се, кадрите са снимани в RAW формат и са допълнително обработени в роу конвертора за да извлечем максималното качество. Въпреки че са с телефона, резултатът не е лош.

Всички кадри са снимани с основната 24 мм камера на телефона с настройки f/2.2 1/50 sec ISO 100

Samsung Galaxy A 72
Samsung Galaxy A 72
Samsung Galaxy A 72
Samsung Galaxy A 72
Samsung Galaxy A 72
Samsung Galaxy A 72
Samsung Galaxy A 72
Samsung Galaxy A 72

Photo-ebook’ февруари 2022

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *