Макро фотография

Щом вдигнем глава ние виждаме това, което влиза в полезрението ни и има такъв мащаб, че нашите очи да могат да го възприемат. Хора, животни, пейзажи, предмети от бита ни – това са най честите неща, на които се спира погледът ни и разбира се обектива на нашия фотоапарат. Всъщност с това ли се изчерпва светът около нас? Разбира се, всички знаем, че някои животни виждат в черно бяло, други в по-различен спектър, а тези които са много по-малки от нас – в различен мащаб. Вероятно всеки от вас е експериментирал с магията на формите и графиката, създадена от черно-бялата фотография или с невероятния свят, скрит в инфрачервения спектър на светлината. Често, търсейки различното, се стремим да променим перспективата и формата, използвайки широкоъгълни или теле обективи, “виждащи“ различно от нашите очи или да проникнем в света на малките неща, които трудно бихме съзрели без необходимата техника.

Хората винаги са се интересували от тайнството на малките неща. От историите за Малечко-Палечко, Гъливер и Нилс Холгерсон, през любимите на цяло едно поколение родни комикси за Гъбарко и неговите приятели, до съвременните фантастични комедии от сорта на “Скъпа смалих децата”, човешкото въображение никога не спира да се рови в този чуден, така романтичен, но и също толкова реален свят .

„Съзерцавайки залеза“. Бръмбарчето се качи на тоя стрък трева и застина така, докато слънцето залязваше. В моментът, в който огненият диск се скри, главата на насекомото клюмна надолу и то заспа.

Виждайки интересна макро фотография, която разкрива вълшебните краски на наситените с багри насекоми, кацнали върху листенцата на градинско цвете или неповторимите отблясъци и отражения на светлината само в една капка вода, фотографът любител изпитва смесени чувства на възхищение, може би малко завист и почуда как точно и с каква техника е направена подобна снимка. Наистина преди години не всеки можеше да си позволи да се занимава с макро фотография. С обикновен филмов любителски фотоапарат беше почти невъзможно да се направи качествена макро снимка. Необходими бяха скъпи специални макро обективи или поне огледално рефлексен фотоапарат, снабден с мехова макро приставка или пръстени. В днешно време тези или подобни на тях аксесоари все още се използват, но с масовото навлизане на дигиталните технологии и особено на компактните цифрови фотоапарати, работещи с малки сензори и с обективи с къси фокусни разстояния, фокусиращи на много близки дистанции, редовите фото любители получиха неподозирани възможности да се насладят на една цяла област във фотографията, без да влагат допълнителни средства.

Паяк. Nikon D100, Sigma 70/2.8 Macro
„Отражения“ Sony Nex 7, Sony 30/3.5 Macro
„Закуска“ Nikon D100, Sigma 70/2.8 Macro

Как всъщност трябва да разбираме понятието “Макро фотография”? Има различни мнения по въпроса кога една фотография е “макро” и доколко трябва да сме увеличили заснетия обект, за да може да се каже, че снимката е тип “макро”. За много фотолюбители една макро снимка е толкова по-хубава, колкото по-голямо увеличение е постигнато. Така те залитат в едно постоянно гонене на огромни увеличения – слагат пред обектива на компактния си фотоапарат по няколко специални макро лещи и дори обърнати обективи от огледално-рефлесни камери, само и само да успеят да покажат в едър план фасетните очи на мухата или власинките по крачетата на скакалеца. Такъв тип снимки клонят по-скоро към микроскопската фотография с научна цел, отколкото към художествената. За мен лично, макро фотографията не е непременно непрекъснат стремеж да покажем колкото може по-отблизо физиологията на едно насекомо. В света на малките неща можем да заснемем интересни сцени, пейзажи, натюрморти или дори репортажи.

Всички композиционни правила и особености на цветната хармония важат по същия начин при макро фотографията, както и при нормалната.

„Вечеря“ Репортажен диптих с Pentax K10 и 70-300/5.6 Macro

Едва ли има портретен фотограф, който желае да заснеме своя модел по такъв начин, че да се набиват в очи порите на кожата или пъпките по лицето му. Защо тогава повечето начинаещи, а и не само начинаещи фотографи се опитват да ни покажат физиономията на иначе симпатичния скакалец в такова увеличение, в каквото бихме го възприели по-скоро като космато чудовище…Много по-добре би било да направите майсторски „портрет“ на въпросния скакалец, включвайки и част от естествената му околна среда, съблюдавайки законите на композицията, правилното осветление и добрата цветна хармония.

„От упор“ Sony Nex7, Sony 30/3.5 Macro
„Време е за сън“ Panasonic FZ2000

Около вас има хиляди малки неща които изглеждат по неподозирано различен начин през макро обективът на вашата камера. Стар гвоздей забит в напуканата врата на плевнята или стената, детайл от машинна част или дори клечки от кибрит, подредени по интересен начин и с подходящ фон – темите за вашите макро натюрморти могат да бъдат безкрайни. Потърсете ги и експериментирайте смело, с цифровия апарат можете да си позволите стотици безплатни кадри докато се учите.

„Машина на времето“ Sony Nex 7, Sony 30/3.5 Macro
„Симетрии“ Sony Nex 7, Sony 30/3.5 Macro

Ето и няколко съвета, за това как да боравим с камерата, снимайки макро.

 • Дръжте фотоапарата здраво, имайте предвид, че в режим макро много лесно можете да размажете снимката в резултат на трепване на ръката ви.
     
 • Ако камерата ви има стабилизация на изображението, задължително я използвайте, независимо от наличното осветление.
     
 • Облегнете се или ако това е възможно намерете стабилна опора за фотоапарата. Използвайте статив ако условията го позволяват. Малките джобни стативи също вършат работа в много случаи.
     
 • Фокусирайте прецизно и внимавайте след като сте фокусирали да не изместите дори и с милиметър фотоапарата преди да снимате, тъй като от такива разстояния дълбочината на рязко изобразяваното пространство е изключително малка. Минимално изместване на камерата означава загуба на фокус.
     
 • Затворете блендата доколкото го позволяват светлинните условия, за да си осигурите по-голяма дълбочина на рязко изобразяваното пространство.
     
 • Използвайте ръчен фокус, ако автофокусът ви се колебае или светлината не достига.
     
 • Използвайте въртящия дисплей на камерата (ако има такъв) при по-неудобни гледни точки.
     
„Дъждовен ден“ Sony A9ii, Sony 80-400/5.6

Каква техника е необходима, за да направим макро снимка?

Ако сте се насочили към цифров компактен фотоапарат, едва ли ще ви е необходима допълнителна техника. Повечето компактни цифрови камери имат добра макро функция и е достатъчно само да я активирате от менюто. Много от производителите спекулират в рекламните си материали с това от какво разстояние може да заснеме макро техният модел. Има случаи, когато се споменават цифри от порядъка на 1см или дори 0 см. Трябва да сте наясно, че от една страна, снимайки от такива разстояния, вие ще засенчвате изцяло обекта и няма да имате достатъчно светлина, за да направите снимката, а от друга страна от много близо ще получите силни бъчвообразни изкривявания на изображението и добра рязкост само в средата. Да не говорим, че ако снимате живо същество от такова разстояние, най-вероятно ще го изплашите. За мен, подобен режим е почти излишен и е предимно маркетингов трик. Много по-важно е вашият фотоапарат да може да работи добре в режим макро при средни настройки на варио обектива,така че да покрива колкото е възможно по-голяма площ. Има модели, които дават много по-силно увеличение в режим макро при някакво теле положение на обектива от разстояние 20см, отколкото при широкоъгълна настройка от разстояние 1см. Интересувайте се за това при покупка на фотоапарат и искайте да пробвате възможно повече модели без да се притеснявате от намръщените погледи на продавач-консултантите. Вие давате парите и сте в правото си да бъдете максимално добре информиран! Все повече производители оборудват компактните си модели с оптичен стабилизатор на изображението. Това е важно предимство, когато снимате макро, тъй като при подобни мащаби и най-малкото трепване на ръката ще размаже снимката.

Добрият ръчен фокус също е предимство, но за съжаление са рядкост компактните фотоапарати, които имат такъв. Въртящият се дисплей е неоценим помощник, когато трябва да заснемем обекта от много ниска гледна точка и спестява неудобствата, свързани със залягането в мократа трева. Ако моделът ви го позволява и има резба за филтри и други приставки, можете да използвате т.нар проксарни лещи, които увеличават допълнително картината, в зависимост от това, колко диоптъра са.

Не забравяйте и статива. Той е задължителен, когато снимате статични обекти при ниска осветеност и особено при предметна макро фотография.

„Работен ден“ Nikon D100, Sigma 70/2.8 Macro
„Оранж“ Sony Nex 7, Sony 30/3.5 Macro

Ако сте решили да се оборудвате с огледално-рефлексен цифров фотоапарат, ще трябва да инвестирате в специални макро обективи. Те не са никак евтини, но ще ви дадат максимално високо качество . Големите фотографски фирми като Sony, Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Sigma, Pentax, Tamron и др. произвеждат широка гама от нормални до теле макро обективи. Макро теле обективите са за предпочитане, когато снимате малки животни, тъй като дават възможност да получите големи и качествени увеличения от по-далече, без да плашите обектите на вашите снимки. Разбира се стабилизацията при макро обективите е чудесна есктра, която заслужава допълнителната си цена.

Компромисен вариант са варио обективите с възможност за макро. Те не могат да се сравняват по качество и увеличение с обективите с постоянни фокусни разстояния, но са значително по-евтини, универсални и понякога вършат чудесна работа.

„Първа среща“ Sony A100, Sigma 70-300/5.6 Macro
„Just Married“ Sony A100, Sigma 70-300/5.6 Macro

https://youtu.be/9iujFLiFqSI
Кратко образователно видео за работата с Макро обектив Nikkor 40/2.8G

Понякога завиждам на фотографите, те могат в 1/125 сек. да разкажат за човека повече, отколкото аз в 30 страници.
Уилям Сароян