Сватбена фотография

Сватбата е щастливо и изпълнено с емоции събитие, което се случва веднъж в живота на човек…е понякога два пъти, най-много три 🙂  Разбира се има и рекордьори като актрисата Елизабет Тейлър, която е сключвала брак 8 пъти. 

Сватбената фотография е изключително популярен жанр в целия свят. Всъщност определението “жанр” едва ли е твърде подходящо, тъй като тя включва в себе си много различни фотографски жанрове – портрет, натюрморт, репортаж и дори пейзаж. Ролята на сватбения фотограф е твърде  деликатна и отговорна, особено когато младоженците държат на качествено заснемане и отношение. Да бъдеш машина на времето в такъв ден не е лека задача. По време на студийна или семейна сесия може да допуснеш грешки, които по-късно могат да бъдат коригирани. При репортажно отразяване на публично събитие, грешките ще  бъдат само твоя загуба, защото вероятно там има още много фотографи. Ако снимаш производствен процес, би могъл да го повториш няколко пъти в различни дни. Дори рождения ден се повтаря всяка година в приблизително еднаква компания. Но сватбата между двама души е само в един единствен ден. Булката мечтае за този ден, понякога с години, често обстановката е напрегната, хората са нервни, времето не стига, а ти си този, който трябва да успее да го контролира, да го улови в примката си и да го спре точно тогава, когато трябва и толкова пъти колкото трябва…Ето защо сватбеният фотограф трябва да е уверен в себе си и в техниката си, да е добър фотограф във всички жанрове, понякога аниматор, а доста често и психолог. 

Не случайно един от доайените на съвременната сватбена фотография, Анабел Уилямс, казва “ Да снимаш хора е 10% техника и 90% психология”. Това наистина е така, но все пак ние ще започнем с 10% те процента.

 1. Необходима техника за заснемане на сватбено тържество : 

Въпреки, че реално в момента на пазара има огромен избор на техника и можете да снимате с всичко, дори с телефон, е добре в тоя случай да разчитате на по-надеждна и сигурна техника. 

Като начало мислете в посока сигурност. Няма нищо по-важно от опазването на спомените на хората, които са ви се доверили. Задължително трябва да имате два фотоапарата и няколко обектива. На всеки професионален сватбен фотограф му се е случвало поне веднъж камерата да дефектира по време на снимки. Не се оставяйте на случайността и не рискувайте.  Като втори аспект на сигурността – добре е фотоапаратите ви да имат два слота за карти памет и да записват едновременно и на двата, така че при евентуален блокаж на едната карта, да имате запис на другата. Почти всички съвременни камери от среден и висок клас предлагат тази опция. Разбира се вашите фотоапарати трябва да са със сменяеми обективи – т.е. DSLR или безогледални модели. През последните 2-3 години сватбените фотографи постепенно се ориентират към безогледалните модели поради няколко причини :

 • Те са по-леки и заемат по-малко място. Това е особено важно при 12 часов снимачен ден. 
 • Не бият на очи, можете да бъдете непосредствен разказвач от първо лице, смесвайки се с гостите на тържеството. 
 • Снимайки с безогледален апарат пестите време за обработка по-късно, тъй като имате прецизен фокус по цялото поле на кадъра и няма нужда да прекадрирате в редактираща програма. Не подценявайте фокуса по око и следящият АФ, те са безпогрешни в новите безогледални модели. Имате точно мерене с възможост за бърза корекция чрез електронния дисплей и визьор – така няма нужда да правите корекции на експозицията по-късно. 
 • Въртящият дисплей с тъч фокус е чудесен инструмент, помагащ за постигане на различна визия  и гледна точка. 
 • Безогледалните камери са по-безшумни, затворът е олекотен и няма механизъм за вдигане и сваляне на огледалото. Освен това те предлагат и работа на изцяло електронен затвор, при който камерата не издава никакъв звук при снимане. Това е особено важно по време на църковния ритуал. Съгласете се, че не е приятно по време на такъв ритуал да се чува постоянното щракане на затвора и огледалото. В повечето църкви акустиката е много силна и този звук става изключително дразнещ, когато се повтаря често. Имало е случаи, при които свещениците влизат в конфликт с фотографите, снимащи с шумни камери. 
 • Всички безогледални модели имат вградена стабилизация, която работи с целия набор обективи, включително и светлосилните с бленда 1.4 или дори 1.2. Това позволява да се снима при много ниска осветеност, на ниски скорости без светкавица. Отново църквата е място, в което светкавиците са нежелани, тъй като смущават хората. 
 • Електронни визьори от последно поколение са толкова чувствителни, че през тях можете да виждате на тъмно сцени и обекти, които са невидими за невъоръжено око. 
Тази снимка е направена с безогледална камера от последно поколение – Sony A7iii и портретен обектив Sony 135/1.8. Въртящият дисплей ми позволи да поставя камерата на земята и да снимам незабелязано през тревата.

Огледално-рефлексните камери са все още по-подходящи при спортна фотография, фотография на диви животни и други ситуации с много бързо движение, тъй като оптичния визьор дава непосредствен контакт с обекта и няма никакъв елемент на закъснение  – това което виждате с очите си се случва в същия момент, в който го виждате. При електронния визьор има съвсем малко закъснение, дължащо се на времето за обработка на изображение от матрицата и визуализирането му. В повечето ситуации това време е пренебрежимо, но в някои случаи, при много бързо движение, може да се окаже решаващо. Разбира се много фотографи ги предпочитат и за сватбена фотография, отново най-вече заради директното визиране през обектива.

Мигновена реакция и фокус по летящия гълъб благодарение на DSLR Canon 1Dxmk2 – най-високия клас репортажна и спортна камера на Canon.

Кои са подходящите обективи за сватбена фотография? Абсолютно всички видове обективи могат да се използват – от най-широкоъгълните и фишай до телеобективи. Разбира се не е практично да носим такъв набор от оптика.  Реално можете да покриете цялото събитие с две камери и два обектива – на едната поставяте универсален светлосилен варио обектив 24-70/2.8, а на другата портретен 85/1.8 или 85/1.4. Ако втората камера е с висока резолюция – примерно 42мп, чрез кроп бутон Х1.5, вашият 85/1.4  лесно ще бъде удължен до 130/2 с достатъчен запас от 18мп. По-интересни резултати може да получите, използвайки изцяло твърди светлосилни обективи. Моята любима комбинация е 24/1.4, 55/1.8, 85/1.4 и обектив Fish-Eye 16mm. Обективите рибешко око са интересни, но все пак не се увличайте с използването им. Трябва да сте наясно кога е подходящо да се снима с тях и кога не.

Oбектив Carl Zeiss 16-36/2.8 на 16mm, затворен на бленда 16, за да изпъкнат слънчевите лъчи. Камера Sony A99
Oбектив Sony 135/1.8 – портретният телеобектив създава красив рисунък и компресия на задния план.
Обектив Fish Eye и гледна точка отдолу нагоре.Въртящият се дисплей на камерата Sony A7iii помага за постигане на различни гледни точки.
Обектив Petzval с оптична схема от средата на 19 век. Има характерен рисунък с мек фокус и завихряне на фона. Допълнителната обработка в лека сепия засилва ретро излъчването на снимката.
Туристическите варио обективи с голям диапазон не се използват в професионалната сватбена фотография, но при добра светлина те могат да бъдат чудесни репортажни решения заради бързата смяна на фокусно разстояние и съответно зрителен ъгъл. Снимката е заснета с Fuji S5pro и варио обектив Nikkor 18-200VR

2. Психология на сватбената фотография. 

Тази тема е изключително дълга и може да включва много и различни аспекти. Тук ще засегна основните, а в допълнителни глави на по-късен етап ще развия някои неща по-подробно .

Ще започна от това, че независимо с какво се занимавате, то трябва да ви доставя удоволствие. Парите не трябва да са самоцел, а следствие на вашето развитие, отношение и начин на работа. Всички компромиси, които правите са като разклонения от реката на вашия жизнен път и ако те са много, рано или късно тя ще пресъхне. Както казах, сватбеният фотограф не е просто човекът, който прави снимки по време на сватбата. Със съвременната техника, всеки може да направи качествени снимки. Не всеки обаче може да бъде разказвач. Професията “писар” отдавна не съществува за разлика от професията “писател”. За да оцелеете в този бранш трябва да сте писател. А за да бъдете писател е неизбежно да имате висока обща култура, познания в различни области, да сте чели книги, гледали филми, посещавали галерии…Ансел Адамс казва “ Не правим снимката просто с фотоапарата, влагаме в нея и книгите, които сме чели, филмите, които сме гледали, музиката, която сме слушали, хората, които сме обичали.”

През последните години тези, които ценят фотографията като изкуство са образованите и интелигентни хора. Единствено те биха оценили уменията ви на разказвач. За да бъдете такъв, трябва да разказвате от първо лице единствено число, да се потопите в атмосферата на събитието, да изградите близки психологически връзки с околните и заедно с всичко това, да успеете да уловите тези решаващи моменти, които разказват историята по неповторим начин. Голямото предимство на фотографията пред видеото е, че тя разказва истории в части от секундата. При видеото са необходими поне 3-4 секунди, а понякога повече, за да покажете една емоционална сцена. Зрителят няма да успее да забележи по-кратки фрагменти. Фотографията замразява 1/100 от секундата и така понякога улавя неуловимото. След това гледащият  може да съзерцава тази 1/100сек с часове. “О миг поспри “ възкликва Гьоте – вие сте този магьосник, който успява да спре времето в подходящия миг. 

Изграждането на сватбената история е психологически процес и има много аспекти, по същия начин както и при изграждането на една литературна творба – различни сюжетни линии, образи на главни и второстепенни герои, символика и метафори, действие, емоции, обрати, тъжни и смешни ситуации…В литературата всички те могат да бъдат измислени от разказвача. В реалното събитие обаче, те съществуват и трябва да бъдат намерени, уловени и след това представени по интересен начин. Нека ги онагледим в примери :

 • Търсете символите и метафорите. Понякога те не са основна част от действието, но са онази подправка без която ястието не е вкусно. 
При заснемането на тази фотография първо видях възрастните баби и дядовци на младоженците, след това погледът ми се спря на слънчевият лъч, падащ върху стената на църквата. Липсваше ми само булката за да бъде завършена историята в един кадър – миналото, бъдещето, светлината, сянката и пътят към храма. Помолих я да застане там и натиснах спусъка. Камера Sony A7iii, Обектив Sony 24-70/2.8G
Снимайки по време на подготовката на булката , видях касата на вратата в дясно и надписите с маркер, с които тя е обозначавала височината си през годините. Фокусирах на тях. “Сбогуване с детската стая” е подходящо име за този кратък разказ. Камера Nikon D3s, Обектив 35/1.8
Случайно разминаване с възрастна двойка, уловено по време на сесия в града, може да бъде един кратък разказ за любовта и живота. Камера Sony A900, обектив Carl Zeiss 135/1.8
Случайното допиране на муцуните на конете и целувката на младоженците са уловени в синхрон и създават магия  в кадъра. Камера Nikon D3s, Обектив Nikkor 70-300VR
 • Смешните сцени и анекдотите разчупват разказа и го правят по-въздействащ и интересен. Децата са най-честите генератори на подобни ситуации.
Докато снимах скучния граждански ритуал, видях малкото момиченце, което се отскубна от баща си и се изтъркули на пътеката. Реагирах бързо, изтичах на пътеката и успях да уловя сцената. Камера Sony A9, обектив Sony 24/1.4G

Да подражаваш на големите е много интересно и забавно, но когато те бутнат и си изпуснеш шишето е трагедия. Тези уловени моменти бяха наградени в международния конкурс за сватбена фотожурналистика на WPJA .

Sony A7iii, Sony 24-70/2.8G
Sony A7iii, Sony 24-70/2.8G
 • По време на църковния ритуал  не използвайте светкавица, търсете различната гледна точка, близки и далечни планове, опитайте се да уловите атмосферата, направете портрети на гостите, но внимавайте да не изпуснете основните моменти от ритуала – смяна на пръстени, корони, отпиване от виното, обикаляне и т.н.
Интересна гледна точка през горящите свещи. Камера Sony A7iii, обектив Sony 85/1.8
Ако в църквата има балкон, изберете подходящ момент и се качете, за да уловите в широк кадър атмосферата от горна гледна точка. Камера Sony a99mk2, обектив Carl Zeiss 16-35/2.8
Не пропускайте основните ритуали, какъвто е смяна на короните. Камера Sony A7iii, обектив Sony 24-70/2.8G
Експериментирайте с различни фотографски похвати – примерно ниска скорост на затвора и следене на движение. Камера Panasonic G9, обектив Leica 12-60

Децата и тук могат да бъдат в центъра на интересни сюжети, не ги изпускайте от поглед, те винаги внасят настроение в разказа :

Понякога гледна точка от амвона е невъзможна, защото свещеника може да е против вашето присъствие там. Любезно попитайте доколко и докъде е склонен да ви допусне, но в никакъв случай не бъдете нахален. Ако е възможно гледна точка от амвона би била интересна. 

Nikon D500, Nikkor 50/1.8G. Затворих блендата на 5.6, за да се видят лицата на хората долу.
Фокус върху детайлите, осветени от контрова светлина. Sony A7iii, Sony 24-70/2.8G
 • Сесията е почти неизбежна част от заснемането на сватбено тържество. Обикновено булката е тази, която държи повече на режисираната фотографска сесия и иска тя да е максимално дълга, а младоженецът често се отегчава и иска това “мъчение” да приключи  по-бързо, за да се отправи към ресторанта, приятелите и партито. Ролята на сватбения фотограф в случая е да направи така, че заснемането на сесията да е забавно и интересно преживяване за двойката. Той трябва внимателно да прецени каква е нагласата и да балансира умело ако в двойката назрява някакво противоречие. Често булката има желание в сесията да участват нейните шаферки, кумовете, а понякога и родителите. Обикновено за сесия се отделя не повече от час и ще бъде грешка ако през цялото време трябва да обръщате внимание на 10-20 души. Предложете в първите 15-20 минути да участват всички за няколко кадъра, а останалото време да бъде запазено за младоженците и кумовете им. Добре е да имате представа от района, където ще се провежда сесията. Хубаво е да се импровизира, но не и на сляпо. Можете да си набележите някои ключови места – интересна архитектура, място с различни отражения, разчупени задни планове, създаващи необичаен дефокус и т.н. Не забравяйте и възможността за рязка промяна във времето – буря, дъжд, вятър – вие трябва да предложите подходящо място за снимки при такива условия. То може да бъде галерия със свободен достъп, колонада под голяма обществена сграда, подлез, историческа къща и други. Трябва да знаете разбира се дали има забрани за снимане на тези места и какви са условията. При предварителният разговор с младоженците, задължително се осведомете до колко са склонни да експериментират в по-сложни метеорологични условия.
Шато Копса, Карлово. Широкоъгълен обектив – Carl Zeiss 16-35/2.8 на 16mm, затворена бленда -11 ( за да изпъкнат слънчевите лъчи ), ниска гледна точка. Помолих младоженците да танцуват и избрах най-подходящият кадър.
Природен резерват „Водни лилии“ р. Ропотамо. Същата техника, но висока гледна точка. Въртящият се дисплей на камерата Sony A99 и широкоъгълният обектив ми позволиха да направя снимката, държейки апарата над главата си.
„Райски залив“ – яз. Голяма Железна. Романтичният залез и езерото са перфектна сцена за приказна любовна история. Залезът обикновено е много кратък. Внимавайте да не го изпуснете – добре е предварително да сте набелязали мястото и времето, когато трябва да сте там.
Nikon D3s, Nikkor 85/1.8. Нощна сесия в празния град? Защо не. Ако след сватбата младоженците са в кондиция, може да им предложите кратка нощна разходка по безлюдните улици. Използвайте светлосилна оптика и камера, снимаща на високо ISO.
Контражур и силуети са често използван похват при сватбените сесии. Не се изкушавайте да “просветлите” лицата на младоженците със светкавица. Нейната светлина няма да изглежда естествено в тая ситуация. Потопете зрителя в очарованието и мистичността на силуета. Снимки, на които се виждат добре всички лица ще имате достатъчно от сватбения ден
Sony A7iii, Sony 24-70/2.8G. Използвайте предимствата на големия град – архитектурни линии, отражения, интересни задни планове. На тази снимка отражението е в месингова табела на сграда.
Sony A900, Carl Zeiss 135/1.8. Неочакваният летен дъжд може да бъде възможност за неподправени емоции, стига булката да не се притеснява особено за роклята и прическата си. Разбира се е добре техниката ви да е влагозащитена.
Sony A99, Carl Zeiss 16-35/2.8. Ако булката има пищна и красива рокля, опитайте да я покажете по максимално интересен и нестандартен начин. На тази снимка камерата е под воала на роклята, обективът е максимално широкоъгълен-16мм. Помолих една от шаферките да хвърли няколко пъти воала нагоре и снимах в режим “серийна снимка”, за да избера по-късно най-сполучливия кадър. Църквата в задния план допълва сцената.
Sony A7iii, Sony 85/1.8. Следсватбената сесия в друг град или държава е едно романтично приключение.  Венеция е прекрасно място за такава сесия.
Sony A7Riii, Sony 24-70/2.8G. Младоженците вече бяха заели местата си на сватбената маса, когато видях как слънцето си пробива път през облаците преди да залезе. Извиках ги бързо, тъй като разполагах само с минута или две.
Sony A99, Calr Zeiss 16-35/2.8. Настроих камерата и обясних на младоженеца как да направи сам кадъра, за да не се вижда и моята сянка.
 • Решаващите моменти. Истинският сватбен фоторепортаж е предизвикателство. Той изисква бързи реакции, набито око и усет за улавяне на решаващият момент. Съвременните интелигентни хора държат все повече на уловения непринуден момент. Той е истинската машина на времето, която ги връща към сватбения ден след време. Спонтанни портрети, ситуации, действия и фрагменти от деня изграждат разказа по неповторим и неподражаем начин. Режисираната сесия често съдържа клишета и не винаги се асоциира със самия ден на сватбата. Тя може да бъде направена и по-късно. Качествено заснетият репортаж и разказана история предизвиква истинската емоция в зрителя. 
Sony A7iii, Sony 24-70/2.8. Снимайки основното действие, винаги наблюдавам страничните сюжетни линии – този кадър комбинира играта на двете деца и ритуалът в отражението на стъклото. Снимката спечели златен медал в международния конкурс за репортажна сватбена фотография на WPJA
Sony A99, Carl Zeiss 16-35/2.8. Друга снимка с подобен сюжет и настроение. Тук освен уловеният момент е използван и технически похват – затваряне на блендата, така че слънчевите лъчи да се откроят добре.
Sony A99, Carl Zeiss 24-70/2.8 Емоционалните интимни моменти са ключови при изграждането на разказа. Чаках дълго от дистанция докато булката говореше с баба си, в един момент главите им се доближиха, те си казаха нещо и се усмихнаха. По-късно разбрах, че воалът на булката е изключително ценен, предава се от поколение на поколение и е  бил сватбеният воал на баба и.
Sony A7iii, Sony 24-70/2.8, Гостите и техните реакции са важно допълнение към разказа.

Подготовката на булката е перфектно време за улавяне на интересни емоции, ситуации, отражения и ракурси. Това е своеобразен увод в историята и често изобилства от моменти, които си струва да спрем.

Важно е да кадрираме и акцентираме така, че зрителят да усети идеята и посланието ни. Тази снимка можем да наречем “21 век” – при толкова красиви женски крака момчето гледа в таблета си

Основни и важни моменти са емоциите и ситуациите, свързани с определени ритуали – ритване на менче, разчупване на пита, пускане на гълъби и др. При някои от тях е добре да снимаме на серийна снимка, тъй като се развиват много бързо.

Не пропускайте детайлите. Често те са много и са навсякъде около нас – подаръци, малки табелки, украса за ритуала, ресторанта и т.н. Имайте предвид, че булката държи на тях и е платила, за да бъдат изработени. Ако се налага, говорете със сватбения декоратор или организатор, за да разберете всичко относно декорацията и особеностите, свързани с нея.

Сватбеният ден приключва с парти в ресторант или на открито. Важно е да се осведомим предварително за всичко свързано с мястото. Ако е на закрито трябва да знаем какво представлява помещението, колко е голямо, какво е наличното осветление, ще има ли допълнително сценично осветление и т.н. Всичко това ще ни помогне да вземем решение относно екипировката ни. Ако има интересно ефектно осветление е възможно да снимаме без светкавица, така че да уловим духа и атмосферата на мястото. Ако обаче осветлението е лошо, с насочени лунички от тавана, хвърлящи неприятни сенки, е добре да използваме допълнителни светлинни източници – светкавици. Можем да се ограничим с една светкавица на фотоапарата ни като използваме допълнителни дифузьори и модификатори или ако има бял таван и бели стени, да я завъртим към тях. По-добрият вариант е да разположим 2 или повече светкавици в помещението, за да получим по-обемно осветление.

При снимки на открито няма как да използваме отражателните повърхности на стени и таван и при много ниска осветеност можем да снимаме с директна светкавица или с няколко светкавици разположени около дансинга. Съвременните фотоапарати с висока чувствителност и ниски нива на шум, позволяват снимане при много ниска осветеност и дори градинските лампи вършат работа на открито. 

Sony A900, Carl Zeiss 24-70/2.8. При този кадър съм използвал една странично насочена и отдалечена от сцената светкавица.
Sony A7iii, Carl Zeiss 55/1.8. Осветлението в помещението е меко, няма резки контрасти и е достатъчно за снимки без светкавица, когато ползваме светлосилна оптика.
Sony A99, Carl Zeiss 24-70/2.8. Ниска скорост на затвора, позволяваща размазване в задния план и директна светкавица, която замразява движението на хората..
Sony A7iii, Sony 28/2. Светлината в лицата на младоженците идва от горящата свещ. Така се запазва максимално естествената атмосфера.
Sony A7Riii, Sony 85/1.8. Парти на открито – светлината е интересна, контрова и дава втзможност за по-нестандартна визия без използване на светкавица.
Sony A7iii, Sony 24-70/2.8 Използвайте отражения в огледала, прозорци и картини, те показват по различен и нестандартен начин случващото се.
Sony A7iii, Sony 24-70/2.8. Комбинация от естествено осветление и запълваща светкавица от фотоапарата.
Sony A7Riii, Sony 85/1.8. Парти на открито – изведнъж заваля силен дъжд – снимах без светкавица с високо ISO .
Sony A7Riii, Sony 28/2, 12800 ISO. Изгрялата луна е добър повод за няколко нощни снимки до ресторанта.
Sony A7Riii, Sony 28/2, 12800 ISO. Точният момент, в който булката сама дава старт на зарята.
Sony A7Riii, Sony 24-70/2.8, 12800 ISO. При снимки на Заря трябва внимателно да настроим камерата си, така че скоростта да не е много висока, ракетите да оставят следи от движението си и в същото време предният план да не се размаже. Ако имаме стабилизация 1/15сек е добра скорост. Направих серия от снимки, за да избера най-сполучливите.

На долните 4 снимки виждате типично градинско/плажно парти отвън и отвътре с осветление от електрически гирлянди. Снимал съм без светкавица, със светлосилни обективи на високо ИСО 8000 – 16 000.

И така – в заключение . Ако желаете да се занимавате със сватбена фотография, първо трябва да се развиете като  добър фотограф в различни области. Не се изкушавайте да поемате подобен вид ангажименти ако не сте на ти с останалите фотографски жанрове, ако не се справяте уверено с техниката си, ако не умеете да общувате свободно с хората и ако не умеете да разказвате истории. Времето на писарите отмина, всеки може пише сам. Бъдете писатели !

Сватбената фотография, както и много други комерсиални области на фотографията изискват много работа в областта на маркетинга и рекламата. Това е обширна тема, която ще разгледаме в допълнителни статии в сайта на по-късен етап.

Във видеото по-долу може да видите образователни кадри и размисли на тема сватбена фотография, бекстейдж от процеса на заснемане и други. Приятно гледане :