Черно-бяла фотография

Колкото и странно да звучи, въпреки  че цветната фотография е създадена  още в края на 20-те години на миналия век, черно-белите снимки не са изгубили очарованието си и до днес. Дори напротив, черно-бялата фотография изживява истински ренесанс в дигиталната ера. Дори в менюто на  повечето любителски дигитални фотоапарати има опция за директно снимане в режим черно/бяло.

В много случаи черно-бялата снимка е по-въздействаща от аналогичната цветна. Това е така, защото ние сме свикнали да виждаме света цветен и черно-бялата визия е нещо по-необикновено за нас. Черно-бялата фотография е изчистена от неприятното внушение, което понякога създават ярките и несъответстващи си цветове. При нея можем да се насладим на формата, контраста и сюжета, без вниманието ни да се отвлича от цветността.

Конвертирането в черно-бяло дава възможност за засилена графичност, когато в снимката има подходящи детайли – воала на булката следва линията на облаците в небето. В оригиналния цветен вариант тази графика се губи.
Това е оригиналната снимка, така както е заснема от камерата – Pentax K1

Черно-бялата фотография е на особена почит и сред професионалните фотографи. Дори някои от тях като Анри Картие Бресон, отричат изцяло снимането в цвят и изпадат в крайности, определяйки цветните снимки като снимки само за семейния албум. Великият Чарли Чаплин, казва че не харесва цветния филм, защото се притеснява, че зрителите ще се разсейват от цветовете. Той никога не заснема цветен филм, въпреки че е имал тази възможност към края на кариерата си. Най-често в черно-бяло се снимат портрети, но понякога това е похват и при снимането на пейзажи. Един друг известен фотограф и пейзажист, отричащ цветната фотография е легендарният Ансел Адамс. Неговите невероятни пейзажи се отличават с неповторима графичност и разработка в хилядите нюанси на прехода между черно и бяло. В някои случаи обаче, снимането в цвят е задължително. Например, когато трябва да предадем неповторимото излъчване на екзотично животно или птица, прекрасните топли цветове на изгрева или залеза или колорита на есенната природа.

В този случай цветната версия е много по-изразителна, тъй като показва топлите цветове на пшеницата и красивия залез.
Черно-бялата визия не е подходяща за този сюжет

Преди време, снимайки с филм, пред мен често стоеше дилемата какъв филм да заредя в апарата си, цветен или черно-бял… Дори се е налагало да нося 2 фотоапарата, единият зареден с цветен, а другият с черно-бял филм. Въоръжени с добър цифров фотоапарат, вие не трябва да се притеснявате дали снимате в цвят или не. Снимайте винаги в цвят, тъй като по-късно, преглеждайки снимките с любимия ви редактор в компютъра, може да пробвате за секунди как ще изглежда снимката в черно-бяло и да решите за себе си кой вариант ви допада. Обратният вариант не е възможен. За да постигнете повече контрол над черно-бялото изображение може да използвате Chanel Mixer на Photoshop или Silver efex на Nik. С тях ще можете да настроите по ваш вкус нюансите на сивото, които се получават от всеки един цвят и така да имитирате успешно популярните филтри от черно-бялата фотография. За да създадете драматично небе с откроени облаци поставяте червен или оранжев филтър на обектива си. Той не пропуска светлината в синия спектър и така небето става тъмно, а облаците контрастират с него. Същият ефект ще постигнете ако засилите червения канал в редактиращата програма. Когато снимате портрет на възрастен човек и искате да подчертаете възрастта, поставяте зелен филтър (или го имитирайте по-късно във фоторедактора) – така лицето му ще стане по-контрастно, а петната и бръчките по-ярко изразени.

Черно бяла конверсия с използването на „Channel Mixer“ в Adobe Photoshop и корекции на различните канали.
Оригиналният кадър без корекции, заснет с Pentax K10 и обектив Helios 58/2
Градчето Таорминя в Сицилия, заснето с цифров фотоапарат Nikon D100. Снимката е конвертирана в ч/б с Channel Mixer

Понякога е интересно да снимаме директно в режим B/W. Цифровият фотоапарат ни позволява да променим погледа си, наблюдавайки в черно-бяло на LCD дисплея ситуацията, която сме решили да заснемем и да преценим какви корекции да нанесем в настройките на фотоапарата, за да подчертаем внушението на този вид изображение. В тоя случай задължително снимайте в RAW, така ще имате и цветния вариант.

Директното заснемане в ч/б с камера Sony A7iii ми позволи да видя ясно графичното отражение на модела в локвата. Направих корекциите на контраст и експозиция в самия апарат и получих готова фотография без обработка.
Отново снимка направена в директно черно-бяло с камера Sony A7iii. Електронният визьор ми помага да видя светлината без разсейващото влияние на цветовете и така да оценя по-добре въздействието на композицията .

Черно-бялата фотография е особено подходяща за стрийт и репортажна фотография – жанрове при които е важно зрителят да се съсредоточи максимално върху уловения момент и нищо друго да не отвлича вниманието му.

Стрийт кадър, заснет по обяд в гр. Пловдив с ултразум Panasonic FZ2000. Силният контраст и разположението на обектите в снимката се възприемат най-добре в B/W.
Контровата светлина и високият контраст засилват влиянието на тази улична снимка.
Тук основна роля играят черно-белите графични елементи и линии от екстериора. Използван е обектив Fish Eye и ниска гледна точка, за да се постигне максимално различна визия.
Това е стар уличен кадър заснет на черно-бял филм от висока гледна точка (балкон на отсрещения блок). От оригиналът е направено голямо увеличение и отсечка, така че се вижда зърнистата структура на филма. Черно-бялата визия в случая е в синхрон с унилите изражения на хората, чакащи на опашка за мляко и старата ръждясала кола.

Когато снимаш хора в цвят, ти фотографираш дрехите им. Когато снимаш в черно-бяло, ти фотографираш душите им.
Тед Грант