Работа със светлината

Сигурно ще е банално да кажем, че светлината е основният инструмент на фотографа. Не фотоапаратът, а светлината.
Това обяснява защо снимки от преди сто години, направени с допотопна от днешна гледна точка техника, са много по-добри и впечатляващи от снимки направени с най-модерните и скъпи съвременни фотоапарати.
Фотографът, който може да различава светлинните условия, да вижда сцената по начина по който фотоапаратът би я видял, да преценява светлината подходяща ли е за определения сюжет или не, ще постигне добри резултати, независимо от това с каква техника е.

Видове осветление

Светлинните потоци могат да бъдат по-насочени и концентрирани или по-разпръснати, дифузирани. Това определя трите основни вида осветление според степента на разсейване на светлината – контрастно/остро, полумеко и меко. Но голямо значение за начина по който изглеждат нашите снимки има и позицията на светлинния източник. В зависимост от това определяме горно, долно, странично, фронтално и задно (или контражурно) осветление. Разбира се, границите между тях са условни, тези категории се преливат една в друга, има и смесени видове и междинни форми на тези основни видове осветление.

Вижте по-подробно видовете осветление в следващите раздели:

Когато кажа, че искам да снимам някой, всъщност искам да кажа, че искам да го опозная по-добре. Снимам всеки, когото познавам.
Ани Лайбовиц