Дълги експонации с телефона (от статив)

Съвременните телефони от по-високия клас дават възможност за по-дълги експонации, до 30 секунди, което много разширява фотографските хоризонти по отношение на ефекти като размазани течащи води или дълги следи от фарове и стопове на автомобили през нощта. Разбира се, за да снимаме с такива бавни скорости, трябва да използваме статив.

Не необходимо стативът да е голям и тежък, има малки стативи, предназначени за телефони, които се събират в джоба или в малка чанта. За да закрепим телефона към статива ще ни трябва и държач – щипка, която в долния край има резба, позволяваща закрепването към статива.

Препоръчително е стативът да бъде телескопичен, с по-дълги рамена. Това ще ни даде възможност за по-висока гледна точка към обектите, които искаме да заснемем.

Ябълковидната глава на статива също е предимство. Тя дава възможност бързо и лесно да променяме ъгъла спрямо обекта.

Добре е когато снимаме от статив да използваме таймера на камерата. Таймерът или самоснимачката забавят с няколко секунди началото на експонацията. По този начин избягваме разклащането от натискането на бутона за снимане. Малките телескопични стативи не са много стабилни и дори лек допир с пръст по екрана на телефона може да разклати системата и да размаже снимката.
Може на пръв поглед да ни се струва сложно, но разпъването на статив отнема по-малко от минута време, а резултатът по отношение на снимките напълно си заслужава.

Тази снимка (както и всички останали в страницата и във видеото) е направена с телефон Samsung Galaxy S22+
Като визия тя е неразличима от кадър с произволен фотоапарат, включително и такива от високия клас.
Използвана е широкоъгълната камера на телефона, 13мм еквивалент на лайка формат.
Параметрите на снимката са: ISO 50, 30 sec, RAW

Старият мост в гр. Дебелец.Samsung Galaxy S22+ ISO 50, 15 sec, RAW

Дългите експонации ни дават възможност да заснемем красиви вечерни пейзажи с най-добро качество, поради използване на ниско ИСО (и съответно бавни скорости на затвора). Ако снимаме от ръка, когато светлината е недостатъчна, за да не се размаже снимката, скоростите трябва да са по-високи от 1/30 сек. Това е предпоставка за вдигане на ИСО-то, което води до повече шум и липса на детайл в снимката.

Велико Търново, Samsung Galaxy S22+ ISO 200, 1/2 sec, RAW

Интересен ефект във вечерните снимки са следите от стоповете и фаровете на автомобилите. В града не можем да използваме прекалено дълги експонации, защото градските светлини биха преосветили кадъра. Но там където е достатъчно тъмно, можем да снимаме със скорости от порядъка на 10, 15 и 30 секунди. Колкото е по-бавна скоростта, толкова са по-дълги следите от движещите се обекти.

Samsung Galaxy S22+ ISO 50, 4 sec, RAW
Samsung Galaxy S22+ ISO 50, 30 sec, RAW
Samsung Galaxy S22+ ISO 50, 15 sec, RAW
Samsung Galaxy S22+ ISO 50, 4 sec, RAW
Samsung Galaxy S22+ ISO 50, 30 sec, RAW
Samsung Galaxy S22+ ISO 50, 30 sec, RAW

Когато снимаме от статив с дълги експонации използваме режим „Професионален“ от менюто на телефона. След като изберем съответната камера, определяме ръчно стойността на ИСО-то и скоростта на затвора. Снимането в РОУ формат ни дава възможност за допълнителна обработка на кадъра във фотообработваща програма, без това да влоши качеството на снимката.

Разликата между снимка от статив на ниско ИСО и бавна скорост и снимка от ръка на високо ИСО и по-бърза скорост e очевидна. Левият кадър е с параметри ISO 50, 30 sec, а десният с ISO 2500 1/15 sec

04.2022
photo-ebook.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *