Samsung Galaxy S22+

Представяме ви камерите и фотографските функции на новия смартфон Samsung Galaxy S22+

Новото в този модел е че има вече RAW формат и на трите камери – широкоъгълната 13мм, стандартната 24мм и дългата 70 мм. RAW форматът е възможен само в режим „Професионален“, където има също така и възможност ръчно да настройваме фокуса, меренето на светлината, белия баланс, ИСО-то и скоростите на затвора.
Чувствителността е в границите от 50 до 3200 ИСО, а скоростите на затвора от 30 секунди до 1/12000 от секундата. В професионалния режим има също корекция на експонацията плюс-минус два стопа. Таймер (самоснимачка) и режими на светкавицата – включена, изключена и автоматичен.

Софтуерът на камерата разпознава лица. Има специална категория „портрет“, в която са вградени различни ефектни филтри. „Размазване“ – този филтър размазва задния план и снимката се доближава до визията на фотоапарат с голяма матрица. Други интересни филтри са „Моно – висок ключ“ и „Моно – нисък ключ“. Те представят портрета в черно-бялата гама с преобладаващи светли или тъмни тонове във фона. Степента на изсветляване или затъмняване на фона може да се настройва допълнително, с плъзгач от менюто. „Цветно петно“ е филтър, при който портретът е в цвят, а фонът е обезцветен.


Друга интересна функция е панорамната. С нея можем да заснемем 360 градусова панорама – пълен кръг. Можем и да спрем записа, когато решим, че сме заснели толкова от сцената, колкото ни е необходима.

Нощният режим е много добър. Каемрата обикновено разпознава недостатъчната светлина и сама включва нощен режим. При него скоростите на затвора са по-ниски, така че трябва да държим телефона максимално неподвижен. Чувствителността е по-висока, така че в определени ситуации, особено в сенките е възможна появата на шум.

Поради бавните скорости на затвора, движещите се обекти се размазват и това е предпоставка за ефектни и интересни кадри, които вечер можем да заснемем дори и от ръка.

03.2022 г.
photo-ebook.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *