Етюд: Възрожденска архитектура

Често се случва, когато пътуваме из страната да се отбиваме пътьом на интересни места. Обикновено в такива случаи не носим със себе си фотоапарат. А и не е необходимо, защото със съвременните телефони, които имат по няколко камери, можем да направим не по-лоши снимки. Надяваме се следващите примери да ви убедят в това.

Всички снимки в този етюд са направени с телефон Samsung Galaxy A72 с трите му камери, с еквивалент на 13, 24 и 76 милиметра.

Етъра

Samsung Galaxy A72

Музеят Етъра е единственият по рода си музей на открито в България. Изграждането на архитектурния комплекс от сгради започва през 1963 и завършва през 1964 г. Реставрирани са съществуващите по поречието на река Сивек воденица, валявица и тепавица. Към тях от селата в околностите са пренесени ножарска и други занаятчийски работилници.
Архитектурният ансамбъл Занаятчийска чаршия представя главна градска улица с постройки от XIX век, в които има действащи занаятчийски работилници, дюкяни, кафене, разкриващи старинните техники, поминъка, бита и духовната култура на населението, което е живяло в централните части на Стара планина от края на XVIII до началото на XX век. Това население, наречено балканджии, е една от седемте етнографски групи в България.

Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72

Калофер – Даскал Ботевото училище

Икономическият просперитет, относителната политическа самостоятелност и преди всичко честните и работливи калоферци допринасят за обособяването на града в средище на Българското национално Възраждане. Повишеното материалното благосъстояние на една част от населението и щедрите дарения на калоферските търговци и занаятчии, позволяват отделянето на значителни средства за развитието образованието.
Няколко години след създаването на Габровското училище през 1839 г. с помощта на калоферските търговци от Одеса е открито взаимно мъжко училище в двора на църквата „Св.Богородица”. През 1848 г. е завършен строежът на новото мъжко четирикласно училище, а старото е превърнато в девическо. Училището е изградено по инициатива на Ботьо Петков – бащата на Христо Ботев, изцяло с дарения и доброволната помощ на калоферци. Добре подготвените учители, някои от тях и изтъкнати книжовници, издигат Калоферското училище между първите в страната.

Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72

Трявна

Град Трявна се намира в централната част на България. Градът е разположен в подножието на северните склонове на Стара планина.
Според исторически данни в миналото тракийски племена са населявали района около днешния град. Селище има и през ХVІІІ в., а през ХІХ градът вече е културен и занаятчийски център. В периода на Възраждането (XVIII – XIX в.) в Трявна възниква Тревненската художествена школа.
И днес Трявна продължава да пази възрожденския си дух. В центъра се намира един от символите на Трявна – Часовниковата кула. Строена е през 1814 г. и височината й е 21 м. Кулата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.
Постиженията на Тревненската художествена школа могат да бъдат разгледани в няколко музея. Известните резбовани слънца се намират в Даскаловата къща. Те са дело на майсторите Иван Бочуковеца и Димитър Ошанеца, които през 1808 г. се състезават, за да докажат уменията си. На хълм над Трявна се намира Музеят на иконата, който пази образци на Тревненската иконописна школа. В него са изложени над 160 оригинални икони и инструменти на зографи от Трявна.
До Даскаловата къща се намира Славейковата къща – в нея поетът Петко Славейков (1827 – 1895 г.) и съпругата му Ирина отглеждат всичките си деца. Със специална документална експозиция е представен творческият път на Петко и сина му – поета Пенчо Славейков.

Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72

Елена


Градът е известен от 1430 година с имената Стръмена и Еляна. Градът и еленчани са играли важна роля през Възраждането на България. В почти всяко важно събитие оттогава има участие на еленчани: във Велчовата завера (1835 г.) и в Търновското въстание през 1862 г.
В годините на османското владичество Елена постепенно се изгражда като административен, занаятчийски, търговски и културно-просветен център. Основен поминък на местното население били земеделието, скотовъдството и занаятите. Т.нар. „златно време” на Елена е през ХVІІІ и началото на ХІХ век, когато в града и района процъфтявали занаятите – тъкането на губери, бояджийство, мутафчийство (изработка на изделия от козината на домашни животни) и др. Икономическият просперитет на града в началото на ХІХ век е основа и за развитие на културните и просветни процеси. Днес в град Елена са запазени голям брой къщи и обществени постройки от различни архитектурни периоди. Близо 200 са паметниците на културата, а седем от тях са с национално значение.
Един от тях е архитектурно историческия комплекс “Даскалоливницата”. Това е първото българско педагогическо училище и е наречено така от Петко Рачов Славейков – самият той също е негов възпитаник. Името ѝ е по аналогия със свещоливниците, където се отливат свещи – в Даскалоливницата се “отливали” даскали.

Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72

Копривщица

Градът е разположен в живописната долина по течението на река Тополница, в планински район, централна част на Същинска Средна гора.
Легендата разказва за млада жена, заселила се на мястото на днешна Копривщица, тъй като местността ѝ се сторила подходяща за отглеждане на добитък. Малко след пристигането си тя заминала за Одрин, където измолила от султана ферман, чрез който ставала владетелка на Копривщица, а селото получавало големи привилегии. В този ферман за първи път султанът нарекъл Копривщица „Авраталан“ – женска поляна, название, което след това често се използвало от турците. Преданията разказват, че турчин с подкован кон нямал право да мине през селото, а жителите му можели свободно да носят оръжие.
На 20 април 1876 г. избухва Априлското Въстание. Тук, на Калъчевия мост, пуква първата пушка. Въстанието е обявено от Тодор Каблешков, а начело застава друг копривщенец – Гавраил Хлътев, познат на поколенията като Георги Бенковски.

Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72

Боженци

Боженците се намира на около 9 km източно от центъра на Габрово и 6 km западно от Трявна. Разположено е в южните разклонения на Габровските възвишения, в началото на долината на извиращата при селото и течаща на север река Андъка (наричана от местното население Божанка)
Непосредствено преди Освобождението в Боженците има 103 къщи с 32 дюкяна, покрити с каменни плочи, повечето с обогатени с еркери фасади, с дълбоки покрити чардаци. Дворовете са с каменни огради и широка двукрила врата. Улиците са тесни, покрити с калдъръм. Голяма част от къщите са на два етажа. Първият се използвал за дюкян, а на втория живеели стопаните.
През 1964 г. селото е обявено за Архитектурно-исторически резерват.
Реставрирани са почти всички къщи, старото кафене механа в центъра на селото, възстановени са ковачницата, кожухарската работилница и менгемата – малка работилница за извличане на восък с дървена преса.

Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72

Photo ebook 24.08.2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *