Таймлапс с телефона

Timelapse в превод означава буквално „забързване на времето“. Това е един от най интересните ефекти в киното и видеото. Таймлапсът е метод на снимане, при който отделните кадри се снимат през голям интервал – обикновено от няколко секунди, а се излъчват в нормалния формат от 25 кадъра в секунда. Така получаваме на екрана забързано време, виждаме на екрана процеси, които при нормалния начин на снимане трудно бихме забелязали.

Никога не е било по-лесно да направим таймлапс – видео, съставено от поредица снимки. Преди време това беше един от най-впечатляващите ефекти в киното. Днес всеки има възможност да го постигне с помощта на телефона си.
Използването на телефони за заснемането на таймлапс е за предпочитане, защото телефоните са с електронен затвор, при който няма механични части. Именно механичните части в традиционните затвори на по-старите камери се износваха твърде бързо при снимане на таймлапс. За едноминутно видео трябваше да се направят хиляди кадри. Това са хиляди сработвания на механичния затвор на камерата.

За да направим таймлапс, трябва да закрепим телефона неподвижно и да се въоръжим с търпение. От настройките на менюто можем да изберем през какъв интервал да се снимат кадрите.

Таймлапс видеото, освен че е ефектно е и с много високо качество на картинката, защото използва голямата резолюция на отделните снимки.

В софтуера на камерата има два брояча, единият показва реално изминалото време, другият – екранното време. Така можем да се ориентираме колко всъщност сме заснели.

Използваната техника е Samsung Galaxy A 72

Още полезни статии на различна тематика с мобилните телефони на Samsung: https://photo-ebook.com/index.php/samsung/

05.2021

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *