Етюд: туристическа фотография с телефона

Може би най-разпространеният тип фотография е туристическата фотография. Когато пътуваме, сетивата ни се отварят и мнозина от нас искат да запазят спомените за местата които са посетили. Разбира се, лесният вариант е да си купим картички. Но това няма да са точно нашите места. В нашето време, нашият сезон, нашите усещания. Картичките са по-стандартният и безличен поглед. Много по-добре е да снимаме ние. Точно малката уличка или двор, точно това дърво, което ни е впечатлило, точно с тази светлина от прокрадващият се между клоните лъч, точно по това време на годината… Това са нашите спомени.


Българският Стоунхендж, с. Раювци, Samsung Galaxy A71

Но когато по цял ден обикаляме насам-натам, носенето на раница с фототехника – ДСЛР фотоапарат с поне два-три обектива, е изключително неудобно и досадно. Много приятно е чувството нищо да не ти тежи и ръцете ти да са свободни.
Добрата новина е, че чудесни снимки можем да направим и със съвременните телефони. Повечето от тях имат по две-три камери, които са комплектовани с обективи с различни фокусни разстояния. Ако имат и ръчни настройки и РОУ формат, работата става съвсем лесна.
Ето още няколко кадъра от същото място.

(Ако искате да видите кадрите в по-голям размер, кликнете с десен бутон върху снимката и дайте view image)


Параклис при, с. Раювци, Samsung Galaxy A71
Българският Стоунхендж, с. Раювци, Samsung Galaxy A71

Всички снимки в този етюд са направени с телефон Samsung Galaxy A71. Опциите, които предлага телефонът са достатъчни. Има четири камери – широкоъгълна, която е с 13 мм приравнено към Лайка формат фокусно разстояние. Нормална с 24 мм приравнено към Лайка формат фокусно разстояние. Макро камера, която позволява заснемане отблизо на много дребни детайли и селфи камера с два ъгъла – широк и нормален. Телефонът може да снима в РОУ при резолюция 12 мегапиксела (с допълнително инсталирано приложение за Андроид), резолюция, която е достатъчна за качествен печат на снимките в размер до 30х40 см. Има и опция за снимане в резолюция 64 мегаписела в JPG.

Следващите снимки са от едно и също място с двете различни камери – широка и нормална:

Хотнишки водопад, Samsung Galaxy A71
Хотнишки водопад, Samsung Galaxy A71

В повечето случаи тези зрителни ъгли са ни достатъчни за да направим добра снимка на мястото.

Бургаският плаж, Samsung Galaxy A71

Можем някои от снимките да конвертираме в черно-бяло, ако контрастите са прекалено силни черно-бялото би стояло по-добре.

Паметникът на Асеневци във Велико Търново, Samsung Galaxy A71
Дървета на морския бряг, Samsung Galaxy A71
Потопената църква край яз. Жребчево, Samsung Galaxy A71
Фарът на нос Емине, Samsung Galaxy A71
Беседка на крайбрежната в Поморие, Samsung Galaxy A71

Подходящата светлина, обаче прави хубави цветове, затова не бива да се отказваме и от цветната фотография

Село Чавдар Samsung Galaxy A71
Село Чавдар Samsung Galaxy A71
Село Чавдар Samsung Galaxy A71
Църквата Свети Георги в с. Велчево, Samsung Galaxy A71

Ето и една изключително популярна турустическа дестинация – Копривщица, която почти всеки е снимал. Снимките с телефона, дори заснети в джипег, не стоят по-лошо.

Следващите няколко кадъра са от град Елена

Скалите при ждрелото на река Ерма, Samsung Galaxy A71
Гарата в Бургас, Samsung Galaxy A71
Къпиновски водопад, Samsung Galaxy A71
Пещерата Проходна, Samsung Galaxy A71
Плаковски манастир Свети Илия, Samsung Galaxy A71

В заключение ще кажем, че съвременните телефони ни дават шанса да имаме снимки с много добро качество, без да носим със себе си голям фотоапарат. Достатъчно резолюция, рязкост и детайл, хубави цветове, ръчни настройки и възможности за обработка при снимане в РОУ формат са предимства, които само до преди няколко години бяха запазени за сериозните фотографски камери..

Photo-ebook, 20.10.2020г