Етюд: Файлови формати при снимане с телефон

Повечето потребители, когато използват телефона си, снимат в JPG формат. Безспорно това е по-удобният файлов формат на снимките. Той не изисква допълнителна обработка. Можете веднага да публикувате кадъра в социалните мрежи или да го изпратите на приятел. Въпреки това е добре да имате предвид, че с телефона, можете да правите и технически по-качествена фотография. Кадри, които да бъдат отпечатвани в големи размери на хартия, да бъдат публикувани в списания, календари и други печатни издания, където критериите за резолюция и детайл на снимката са по-високи.

Телефонът, който е използван в случая е Samsung Galaxy A71. Той по подразбиране снима в JPG формат. Но ако инсталирате допълнително приложение, което подържа RAW, можете да използвате и този файлов формат, за да постигнете максимално качество на изображението – детайлност, цветове и полутонове.

Ето и снимките от роу конвертора и директния джипег от камерата – можете да ги разгледате в голям размер, без видеокомпресията, като кликнете с десен бутон върху снимката и дадете преглед на изображението (view image).

JPG директно от камерата
JPG след конвертиране през RAW
crop от кадъра при 100%

Както видяхте от видеото, работата в RAW конвертора ни позволява не само по-високо качество на изображението, но и много по-голяма творческа свобода. Можем да настройваме по свой вкус цветовете, заедно или всеки цвят поотделно. Остротата, плътността, микроконтраста. Можем със селектиращите четки за изсветляваме или потъмняваме само отделни участъци в снимката, като по този начин създаваме цветни и светлинни акценти в снимката, Привличаме погледа на зрителя върху едни или други елементи.

В следващата галерия снимките са конвертирани от RAW формат. Телефонът е Samsung Galaxy A71


Photo-ebook’ 11.11.2020