Етюд: Нощна фотография с телефона

С телефона също можем да снимаме при недостатъчна светлина, както и с ДСЛР. Но трябва да спазваме някои правила. Когато снимаме вечер и светлината е малко, можем да сложим фотоапарата или телефона на статив, като снимаме на ниско ИСО. Това ни гарантира по-високо качество на изображението, особено ако снимаме в РОУ формат. На снимката в дясно виждате малък статив, който се събира в джоба, комплектован с щипка, позволяваща да се закрепи на нея телефон. Щипката и статива са с приблизителна цена от 30 лева.

Можем и да снимаме и от ръка, на високо ИСО. Снимката ще е по-шумна и с по-лоши технически параметри, но пък няма да губим време в разпъване на статив. Всеки може да предпочете единия или другия начин. В следващите кадри, ще покажем примери снимани от ръка, от статив, в RAW и в JPG.

ISO 29, S 1/12 sec., статив, RAW, Samsung Galaxy A71

ISO 50, S 1 sec., статив, JPG, Samsung Galaxy A71

По подразбиране Samsung Galaxy A 71 снима в JPG файлов формат. За да снимате в RAW, трябва да инсталирате допълнително приложение от Google store. Това може да е Lightroom, ProCam X или друго подобно приложение, което позволява ръчни настройки на камерата и RAW формат. Препоръчително е, когато снимаме от статив, да използваме таймер (самомснимачка), защото този тип малки стативи не са особено стабилни и има опасност при докосване на екрана на телефона, да разклатим камерата и да размажем снимката.

ISO 200, S 1/12 sec., статив, RAW, Samsung Galaxy A71
ISO 29, S 1/15 sec., статив, RAW, Samsung Galaxy A71

Определено кадрите снимани в RAW имат повече детайл, цвят, полутонове и разработки в тъмните и сметлите участъци. Файловете са ръчно процеснати на компютър. Но тези детайли личат най-вече, когато гледаме снимките на голям и качествен монитор. За съжаление в RAW може да се снима само с основната камера. Широкоъгълната не подържа този формат. А понякога ни се иска да имаме вечерна снимка с широкоъгълна камера, защото подобен тип кадри са впечатляващи. В такъв случай мисля че можем да направим компромис с техническите достойнства на снимката.

ISO 1000, S 1/10 sec., от ръка, JPG, 13мм обектив на Samsung Galaxy A71
ISO 640, S 1/25 sec., от ръка, JPG, 13мм обектив на Samsung Galaxy A71
ISO 50, S 1/3 sec., от статив, JPG, Samsung Galaxy A71

ISO 29, 1/15 от ръка,RAW, Samsung Galaxy A71

Не бива обаче да пропускаме факта, че колкото и да е удобно и бързо и снимането от ръка, то в тези условия на недостатъчна светлина и гранични скорости на затвора, повечето от кадрите ще са размазани. Докато при снимането със статив имаме почти 100% успешни кадри.

ISO 50, S 1/3 sec., статив, JPG, Samsung Galaxy A71
ISO 29, S 1/30 sec., от ръка, RAW, Samsung Galaxy A71
ISO 50, S 1/4 sec., статив, JPG, Samsung Galaxy A71
ISO 50, S 1/4 sec., статив, JPG, Samsung Galaxy A71
ISO 50, S 1 sec., статив, JPG, Samsung Galaxy A71
ISO 50, S 1/3 sec., статив, JPG, Samsung Galaxy A71

И така, нашата препоръка е да използвате статив и RAW формат за максимално качество на фотографиите, независимо че се налага да отделите малко повече усилия, както и време за работа с RAW конвертора. Резултатът си заслужава.

Photo-ebook, 24.08.2020г