Етюд: Фотографии от видео

Уловеният момент във фотографията винаги е бил високо ценен. Терминът „Решаващ момент“ е дефиниран от великия Анри Картие Бресон. Това е тая малка частица от времето, която съдържа в себе си най-ценната информация за случващото се – един кратък разказ в 1/1000 от секундата. На всички ни се е случвало да видим нещо уникално, но да не успеем да го заснемем тъй като не сме натиснали достатъчно бързо спусъка. Често съжалаваме, че не разполагаме с нищо друго освен постепенно избледняващия спомен. Но какво всъщност е споменът? Не е ли просто стоп кадър от непрекъснатия аналогов поток на времето…“О миг поспри, ти си тъй прекрасен“ възкликва Фауст, легендарният герой на Гьоте. „Помниш ли, помниш ли тихия двор..“ шепне Дебелянов, „Снегът на спомена вали“ пее Георги Минчев…Мигът обаче отлита безвъзвартно, споменът изчезва и няма как да го споделим с приятелите си освен ако…не сме го уловили с нашия фотоапарат или камера.

Като деца понякога намирахме малки парчета от филмова лента, захвърлени близо до киното като ненужен боклук. От тях с любителски увеличител успявахме да извадим доста качествени снимки на любимите ни герои. Разбира се имаше едно неудобство – тъй като тези кино ленти бяха позитив, самите снимки излизаха в негатив и се налагаше да ги преснимаме и изкопираме повторно – процес, снижаващ значително качеството. По-късно с появата на видеото, правехме стоп кадър на пауза и заснемахме екрана на телевизора. Резолюцията беше ниска, а качеството ужасно. Всъщност първите цифрови фотоапарати правеха точно това – „Video Still Capture“, стоп кадър от кратко видео. Нискокачествено изображение, на което се гледаше с насмешка. Постепенно навлязоха истинските цифрови фотоапарати и в началото на 21 век резолюцията от 2-3 мегапиксела беше достатъчна за любителска фотография. Тези фотоапарати правеха и видео, но то беше с ниско качество, тъй като процесорите и паметите бяха твърде бавни, за да записват поредица от 25 кадъра в секунда с добра резолюция и звук. Постепенно това се променяше и както се казва „палачинката се обърна“ – цифровите фотоапарати започнаха да предлагат все по-добро видео – Full HD и дори 4К – резолюция от 8 мегапиксела на кадър! Това вече даваше реална възможност за извличане на качествена снимка от самото видео. При 25 или 50 кадъра в секунда, реално няма начин да бъде изпуснат момента… Нещата обаче продължиха да се променят бурно и тази резолюция от приоритет на скъпите професионални камери, стана нещо тривиално за средния клас и дори за голяма гама от смартфоните, с които разполага почти всеки. Неусетно се заговори за 6К (18 мегапиксела) и за 8К (33 мегапиксела) в най-високия клас професионални камери. Честно казано останахме изненадани от въвеждането на 8к видео (33 мегапиксела на кадър) във високия клас смартфони на Samsung – Galaxy S20 Ultra и новият Galaxy Note20 Ultra, като в последния 8к видео режимът има и Pro Mode – пълни ръчни настройки на всички параметри! Поради тази причина решихме да проверим до каква степен можем да уловим мига, извличайки фотографии от 8К видео. Samsung Bulgaria ни предоставиха за 90 минути най-новия си модел – Galaxy Note20 Ultra, а ние ще ви покажем какво успяхме да направим с него за това ограничено време.

За нашата първа постановка избрахме сапунените балони и се опитахме да уловим различни неочаквани техни форми, включително и неуловимият с фотоапарат момент на спукването им.

Оригиналното заснето видео с Galaxy Note20 Ultra е в 8К, но разбира се тук публикуваме намален негов вариант.
Тук виждате как е заснета сцената, за страничното заснемане е използван Galaxy S20Ultra
Лесно избираме със стоп кадър, моментът, който желаем да извадим на снимка и с едно кликване сваляме пълен 33 мп файл от видеото.
В самия телефон, изрязваме и обработваме снимката, след което без проблем я отпечатваме с високо качество.

Ето и няколко кадъра, свалени от видеото, обработени и преоразмерени с вградения софтуер на Galaxy Note20 Ultra

Два оригинални кадъра свалени от видеото без обработка :

Следват отсечки от горните два кадъра с корекции на цветове и контраст.

Моментът на спукването на сапунения балон
Интересна форма, уловена точно пред лицето на нашия модел

Следващата постановка за уловен момент, която избрахме, беше тривиалното отваряне на бутилка шампанско. Ето видеото, заснето с Galaxy Note20 Ultra:

Следват избрани моменти, свалени от видеото :

И една обработка в черно-бяло:

Последната ни постановка беше свързана с улавянето на непредвидими моменти от разбиването на „Водна бомба“ – балон пълен с вода. Вероятно като малки някои от вас са обстрелвали с подобни бомби минувачите по улицата, грижейки се за тяхното разхлаждане в летните жеги….Сега ще видим какво точно се случва при взривяването на подобна бомба. На мястото на взрива поставихме малка пластмасова фигурка – нашият своеобразен манекен в този „краш тест“ 🙂 Ето нагледно видео от опитната постановка:

А ето и видеото от самия Galaxy Note20 Ultra във вертикален формат:

Следва серия от избрани моменти :

Интересно е да видим какво увеличение можем да направим от тези кадри. Оказа се, че от вертикален 8к кадър спокойно можем да изрежем средната част и да я превърнем в хоризонтална снимка с резолюция по-висока от FULLHD и годна за печат в размер над А4. Ето две такива увеличения:

И така уважаеми приятели ето нашето обобщение : Въпреки, че все още няма къде да се гледа 8К видео, можем да използваме тази опция, за да заснемаме кратки клипове, от които в последствие да извадим снимки с високо качество и възможност за печат в големи размери – над 60х40см. Разбира се от подобни клипове лесно можем да направим вътрешна отсечка и съответно да запишем нов клип в 4К или FullHD , приближавайки отдалечените обекти в кадър. А можем и просто да го трансформираме в по-ниска резолюция и да го публикуваме в интернет. И всичко това, използвайки само и единствено хардуера и софтуера в нашия телефон.

Photo-Ebook, 13.08.2020