Етюд: Заснемане на интериор с мобилен телефон

Интериорната фотография е жанр, който изисква значителни фотографски познания за работа със светлина, композиция, гледна точка , цвят и цветна хармония и не на последно място качествена фотографска техника – особено що се отнася до широкоъгълната оптика. Стандартните широкоъгълни обективи, които се използват масово в диапазона 24-35мм често не са достатъчни, за да обхванат едно помещение, така че да може зрителят да придобие представа за обема и разположението на предметите в него. Поради тази причина фотографите, занимаващи се с интериорно заснемане инвестират сериозни суми в ултраширокоъгълни обективи 18, 16, а понякога и 12мм. В последните години, мобилните телефони започнаха да се оборудват с широкоъгълни и ултраширокоъгълни обективи, като в много от моделите на Samsung от средния клас (Galaxy A) и високия (Galaxy S) се стигна до въвеждане на обектив със зрителен ъгъл приравнен към 13мм за пълноформатен кадър. Това е наистина много широк зрителен ъгъл, с който можем да обхванем достатъчно добре и малки помещения. Разбира се, този обектив едва ли може да се сравнява с висококачествените си събратя в професионалния клас, но пък тяхната цена често надхвърля цената на няколко смартфона. Освен това често снимаме интериор за реклама на помещения в интернет – имоти за продажба, игрални, фитнес зали, клубове и други, така че решихме да проверим доколко би свършил работа за подобна цел един мобилен телефон. За целта използвахме Samsung Galaxy S20 Ultra, който е във високия клас, но е интересно, че същата 13мм оптика се вгражда и в цялата А серия, която започва от ценови диапазон 300лв.

И така, нашият обект на заснемане е салон за красота Stylette в София. Салонът е изпълнен в уникален ретро стил, създавайки чувство за домашен уют и спокойствие.

Първите няколко снимки имат за цел да въведат зрителя в обстановката, обхващайки целият салон от различни гледни точки, а следващите акцентират върху различни детайли и фрагменти от интериора.

Поглед от входната врата. Samsung Galaxy S20 Ultra, 13mm, 1/100sec, F/2.2
Поглед от входната врата – ретро акцент. Samsung Galaxy S20 Ultra, 13mm, 1/100sec, F/2.2
Поглед от противоположната стена – в дясно се вижда рецепцията и телефонът, който беше близък акцент в първия кадър. Samsung Galaxy S20 Ultra, 13mm, 1/100sec, F/2.2
Различна и по-близка гледна точка към левия ъгъл от предишната снимка. Samsung Galaxy S20 Ultra, 13mm, 1/50sec, F/2.2
Огледалата и отраженията разчупват визията и създават усещане за простор. Samsung Galaxy S20 Ultra, 13mm, 1/50sec, F/2.2
Старата снимка на стената подчертава ретро стила и домашния уют. Samsung Galaxy S20 Ultra, 13mm, 1/100sec, F/2.2
Крачка напред и широкоъгълният обектив показва различна перспектива с отражение в огледалото в дясно. Samsung Galaxy S20 Ultra, 13mm, 1/100sec, F/2.2
Близък детайл, заснет с основата камера на Galaxy S20 Ultra – 25mm F/1.8
Отново в дейстиве е основната камера на Galaxy S20 Ultra. Нейният светлосилен обектив и голямата 1/1.33″ матрица, създават фокус върху определен детайл и дефокус в задния план. Така зрителят вижда само това, което ние искаме да му покажем – в случая напуканото дърво на кухненския шкаф, отключващо носталгични спомени за кухнята от детството в бабината къща. Носталгията по отминалите дни има водеща роля в съвременния ПР и реклама.
Същата гледна точка като горния кадър, но вече с 13мм широкоъгълна оптика.
Отвореният шкаф, в който се виждат ръчно изработените съдове на Екатерина Лашова, допринася за подсилването на основната идея.
Детайл,заснет с основната камера 25мм.
Вертикална гледна точка и отражение, заснето с 13мм камера
И като финал – гледна точка към изхода, но показана индиректно в огледалото – не искаме да кажем довиждане на клиентите, така че акцентът е върху козметичните продукти в дясно.

Като заключение можем да кажем, че за лични цели и публикуване в интернет пространството, можем да заснемем успешно интериор с мобилния си телефон от последно поколение. Разбира се, ако държим на безкомпромисно качество и големи размери на печат е неизбежно използването на професионална фотографска техника.

Photo-ebook 29.09.2020г