Етюд: Широкоъгълните обективи

Като начало да кажем кои са нормалните и кои са ширикоъгълните обективи. Нормални наричаме обективи с фокусно разстояние около 40-60 мм към стандарнтия „лайка“ формат, или размер на сензора (филмовия кадър) 36х24 мм. Наричаме ги нормални, защото те предават съотношението на елементите в кадъра и перспективата горе-долу такива, каквито ги виждат очите ни. Обективите, които са с по-големи фокусни разстояния, наричаме телеобективи. Те приближават задния план и компресират перспективата, правят обектите в кадъра да изглеждат по-близо един до друг. Обективите с по-малки фокусни разстояния също предават различно перспективата, правят задният план по-отдалечен и пространствата по-големи. Обективи с фокусни разстояния под 35 милиметра, наричаме широкоъгълни, тъй като зрителният им ъгъл е по-голям. А обективите с фокусни разстояния под 24 милиметра, наричаме ултраширокоъгълни.

Широкоъгълните обективи са едни от най-често използваните обективи. Повечето камери с несменяема оптика от миналия век, бяха комплектовани с широкоъгълни обективи. Защото на практика с тях се снима по-лесно, имат дълбоко поле на фокуса (ДОФ) и стават за почти всички фотографски жанрове, може би с изключение на снимането на диви животни и спортна фотография, които изискват по-дълга оптика. Но пък са изключително подходящи за семейна фотография, стрийт, репортажи, архитектура, интериор, пейзажна и туристическа фотография – жанровете, които най-много привличат средностатистическия потребител.

В миналия век, подобни камери с несменяема оптика и широкоъгълен обектив, бяха много популярни, дори и сред професионално снимащите фотографи. Помним легендарния модел Olympus mju II, с обектив 35/2.8, който всички харесваха, поради компактните му размери.
В огледално рефлексните фотоапарати, обаче размерите на широкоъгълните и ултрашироките обективи хич не е малък. Защото се използват сложни оптични схеми, целящи да се преодолее кухината на огледалото, която е около 4 сантиметра. Това прави обективите много обемисти и тежки. Примерно Сигма 12-24 тежи около 1200 грама. Закачена на кой да е ДСЛР, теглото става около два килограма. Размерите също са изискващи чанта или раница.

Голямо предимство на смартфоните е че в техните малки размери и тегло могат да бъдат събрани няколко камери. Samsung Galaxy A71 има 4 камери, две от които са с широкоъгълен с приравнено фокусно разстояние 24 мм и ултраширокоъгълен обектив приравнено фокусно разстояние 13 мм. Това като възможности почти отговаря на лявата картинка от горния пример, като по отношение на светлосилата дори го превъзхожда, защото максимално отворената бленда е 1.8. А теглото на цялата система е само 180 грама.
Не твърдя, че качеството е едно и също, но в 90% от случаите зрителят няма да забележи разликата. А разликата и в теглото и в цената на едната и другата система е над десет пъти.

В горните примери левите снимки са направени с Канон 5Д мк3 и обектив 17-40/4 и статив, а десните са със Samsung Galaxy A71 от ръка. Разликите в качеството биха били забележими, ако гледаме отпечатъци по-големи от формат А3. Но пък удобството да носиш широкоъгълна и светла оптика в джоба си е несравнимо.

Ето още няколко примери с ултраширокоъгълната камера на Samsung Galaxy A71:

Samsung Galaxy A71
Samsung Galaxy A71
Samsung Galaxy A71
Samsung Galaxy A71

Кадрите с широкоъгълни обективи добре акцентират върху близките обекти, които изглеждат по-мащабни и същевременно вкарват много информация в задния план на снимката. Затова подобна оптика е предпочитана от пейзажистите и репортажистите. Като разбира се, трябва да се приближим достатъчно до обекта, върху който искаме да акцентираме.

Дори и да няма кой знае какво в предния план, най-близките обекти стават силен акцент, както речните камъни в следващия пейзаж от скалния мост при село Ъглен.

Samsung Galaxy A71
Samsung Galaxy A71

Следващата серия снимки са от останките на античния град Никополис ад Иструм. Всичките са направени с широкоъгълната 13 мм камера на Samsung Galaxy A71

Като заключение – за кадри, при които търсим голяма дълбочина на рязкост, акценти в предния план и голям зрителен ъгъл, телефонът е добър заместител на по-обемистата, по-скъпа и по-тежка техника. Обикновено това са снимки които не изискват нито бърз автофокус, нито бърза серийна снимка, нито отделяне на задния план в дефокус, които имаме при фотоапаратите със сменяема оптика.

Photo-ebook’ 10.12.2020