Смартфони атакуват сегмента на ултразум камерите

В главата „Избор на техника“ обърнахме внимание на ултразум камерите – фотоапарати с малка матрица и вариообектив с голям обхват. Те са подходящ избор за пътешественици, които не искат да носят една чанта с обективи и са готови да направят компромис между тегло и качество, така че камерата да им е винаги под ръка. Понякога този тип камери са незаменими, тъй като благодарение на обективите им с голям диапазон, можем да заснемем от една и съща позиция различни сцени, да отделим детайлите от общия план и да надникнем там, където няма как да достигнем с крака. Много фотографи обичат да казват, че най-добрият зум е крачният. Това по принцип е така, стига да имаме възможност да го използваме. За съжаление доста често няма такава възможност – между нас и обектите има непреодолими препятствия, а доста често вместо крака, ще ни трябват крила, за да се приближим достатъчно. В този случай на помощ идват мощните варио обективи с голямо приближение.

През последните години видимо смартфоните започнаха да окупират пазара на компактните фотоапарати с малък сензор и вградена оптика. От известно време обаче те започнаха да хвърлят око и към сегмента на ултразум моделите. Още през 2013г фирмата Samsung анонсира модеа Galaxy S4 ZOOM с обектив 24-240мм – нещо невиждано за смартфон. Честно казано това беше по-скоро фотоапарат, от който можеш да говориш, тъй като самият обектив беше тежък, със сложна конструкция и при максимална теле позиция излизаше доста напред. Всичко това правеше телефонът неудобен за ежеднево ползване като телефон. Интересно решение за постигане на компактност беше системата за вертикално движение на варио обектива в тялото на камерата, която завършва с малко огледало – т.нар. перископна система. Отново Samsung пусна още през 2005г, цяла серия от подобни ултракомпактни фотоапарати с 3 кратен перископен зум обектив. Моделите i5, i6 и i7 бяха доста популярни смарт устройства с много функции и както писахме в една статия през 2006-та година: „На този фотоапарат му липсва опцията за телефонни разговори“ . Тук може да прочетета наша статия в списание Digital Photo Video за моделът i7, който спечели световната награда на TIPA за най-добра цифрова мултимедийна камера на 2007 година.

Samsung Digimax i6 от 2006г. с перископен zoom обектив
Samsung Digimax i7 от 2007г. с перископен zoom обектив и въртящ се дисплей

Смартфон Samsung Galaxy S4 ZOOM от 2013г с варио обектив 24-240мм приравнено към 35мм филм

Така през последните години все по-често в смартфоните започна да се използва перископната система. Само чрез нея може да се постигне компактност и мощно оптично (истинско) увеличение. Поради тази причина посрещнахме с интерес новината, че новият Samsung Galaxy S21 Ultra разполага с перископна телекамера 240мм, което заедно с ултраширокоъгълната 13мм, широкоъгълната основна 24мм и 72мм теле, го прави потенциален заместник на туристическите ултразум модели без това да рефлектира върху размера и тежестта му. С удоволствие приехме предложението на Samsung Bulgaria за бърз едночасов тест на модела, като основното на което обърнахме внимание за това кратко време е възможностите на камерите и подобренията в сравнение с предшественика му Galaxy S20 Ultra.

4-те камери на Galaxy S21 ULTRA. Най-долу е перископният 240мм телеобектив.

На видеото по-долу виждате ефекта от директното използване на 4-те камери – от 240мм до 13мм. Позицията на снимащият не се променя.

Ето и снимките от горния пример:

Galaxy S21 Ultra – 240mm
Galaxy S21 Ultra – 72mm
Galaxy S21 Ultra – 24mm
Galaxy S21 Ultra – 13mm
Galaxy S21 Ultra – 13mm
Galaxy S21 Ultra – 24mm
Galaxy S21 Ultra – 72mm
Galaxy S21 Ultra – 240mm

Следващият пример е типична туристическа ситуация – искаме да заснемем в близък план гвардейците пред президентството, но не ни е удобно да се приближаваме прекалено и да ги притесняваме. На снимките по-долу виждате резултата от една и съща дистанция.

Galaxy S21 Ultra – 13mm
Galaxy S21 Ultra – 24mm
Galaxy S21 Ultra – 72mm
Galaxy S21 Ultra – 240mm

Поредният пример за възможностите да достигнем до детайлите без да се приближаваме физически :

Galaxy S21 Ultra – 13mm
Galaxy S21 Ultra – 24mm
Galaxy S21 Ultra – 72mm
ОбикновенитеGalaxy S21 Ultra – 240mm

Обикновените градски детайли изглеждат по различен начин, когато ги снимаме с различни обективи, от различно разстояние и гледна точка.

13мм обектив, ниска гледна точка от близо
240мм обектив, висока гледна точка от голямо разстояние

72мм обектив, висока гледна точка

13мм обектив
240мм обектив – фокус по сградата
240мм обектив, фокус по повърхността на водата
Различните обективи могат да се сменят без прекъсване на видеото

Тъй като Samsung декларираха, че основната камера на Galaxy S21 Ultra е от ново поколение и с подобрени възможности, решихме да проверим това, сравнявайки я с тази на Galaxy S20 Ultra. Първото сранвение направихме в RAW, защото тогава можем да елиминираме софтуера и да видим „суровата истина“ – т.е. дали самият чип е с по-добри характериситки. За целта заснехме в RAW Народния театър Иван Вазов и извадихме 100% увеличение от сенчестата зона под колоните. Точно там, където светлината е по-малко ще се види дали има разлика в нивата на шум. Резултатът показва видимо подобрение при S21 без никакви артефакти и зърнистост. Разбира се това предимство ще е съществено само при големи увеличения и големи печатни копия. Разликата се вижда ясно на голям монитор.

Цялата сцена
Увеличение 100% от Galaxy S20 Ultra
Увеличение 100% от Galaxy S21 Ultra

Голямото подобрение на основния сензор е много добре видимо, когато се използва максималната резолюция от 108мп. На снимките по-долу може да видите увечлиението, което се постига чрез кроп (изрязване на детайл) от основното изображение на 24мм камера. Резултатът е впечатляващ

Целият кадър, заснет с Galaxy S21 Ultra – основна 24мм камера при максимална резолюция 108мп.
Увеличен детайл от предишната снимка

Основната камера на Galaxy S21 Ultra показва много добри характеристики в RAW. Високо ниво на детайл и динамика, с добре разработени преходи между тъмните и светлите области.

Galaxy S21 Ultra, основна камера 24мм, RAW
Galaxy S21 Ultra, основна камера 24мм, RAW

И като финал, два „street“ кадъра – S21 ULTRA с 4 те си камери е перфектен за улична фотография. (Повече по темата може да гледате в това ВИДЕО )

Galaxy S21 Ultra – основна 24мм камера
Galaxy S21 Ultra, теле камера 240мм

Съвсем скоро ще имаме възможност за по-задълбочен тест на всички фотографски функции на Galaxy S21 Ultra в различни снимачни ситуации. Искрено се надяваме в PRO режимът да бъде добавен RAW и за дългофокусните камери, както беше на правено за ултраширокоъгълната 13мм, това е изключително важно за качествено изображение при сложни светлинни условия.

Photo-ebook’ 30.01.2021