Minolta AF 50/1.7 с новият адаптор на Sony LA-EA5

Minolta AF50/1.7 е първият модерен автофокусен обектив в историята на фотографията. Започва да се произвежда през 1985г в комплект с първата автофокусна камера Minolta 7000 и така тази комбинация отваря нови хоризонти пред професионалните фотографи. Обективът е лек (само 180 грама), но със солидна конструкция и метален байонет. Състои се от 6 елемента в 5 групи, а ламелите на диафрагмата са 7. Максимално отворената бленда е F/1.7, а максимално затворената – F/22. Няма вграден мотор, задвижването става с редуктор (отвертка) през тялото на камерата. Здравината, надеждността, много добрите оптични качества и ниската цена го правят предпочитан за широк кръг от любители и професионалисти. През годините се е използвал с всички автофокусни филмови камери на Minolta, след това с DSLR моделите на Konica-Minolta, а накрая с DSLR и SLT камерите на Sony, които имат вграден мотор и поддържат фокус с този обектив. Дори и с тези камери обаче, обективите на Минолта не можеха да работят пълноценно и не можеха да използват някои от новите функции, каквато беше фокусът по око при SLT-A99II. За съжаление с навлизането на безогледалните камери, Minolta 50/1.7 и нейните събратя по „отвертка“, постепенно изчезнаха от сцената и останаха да събира прах по шкафове и кашони, тъй като тези нови фотоапарати логично не бяха оборудвани с вътрешен мотор и редуктор за задвижването на автофокуса, какъвто е необходим при старите обективи с A байонет. Цената на Minolta AF 50/1.7 също падна значително и последно се намираше в диапазон 70-100лв.

И така, в края на 2020г, Sony изненадаха приятно всички, пускайки нов изключително компактен преходник LA-EA5 с вграден мотор, който даде възможност на новите безогледални камери да работят със стари обективи на Minolta и Sony. Веднага решихме да направим бърз тест с най-стария от всички тях – Minolta AF50/1.7. Честно казано очакванията ни бяха надхвърлени. Този легендарен обектив се завърна отново на сцената и то с неподозирани до сега екстри като стабилизация + следящ фокус по лице и око. Нашият тест беше проведен със Sony A7Rmk4 – 60 мегапиксела и обективът не ни разочарова, дори и на максимално отворена бленда. Бързината на фокуса разбира се не е на нивото на съвременните модели, но е напълно достатъчна за много задачи, а точността е в пъти по-добра в сравнение със старите DSLR и SLT модели. От долните примери можете да придобиете представа за възможностите на комбинацията Sony A7Rmk4 + Sony LAEA5 + Minolta AF50/1,7

F/1.7, фокус в долната лява част на буркана.
Отсечка (кроп) 100% от зоната на фокуса. Вижда се изненадващо високата острота на обектива при максимално отворена бленда и резолюция 60мп.
Случаен портрет в парка – F/1.7. Дефокусът е с типично за 80-те години завихряне в задния план.
Портрет на F/1.7, фокус по око
Дънер на пречупено дърво, поглед от горе – F/1.7
Фокус по листата в горния десен ъгъл – F/1.7

В контражур фокусът по око се справя много добре и липсва характерното колебание (хънтене) при такива светлинни условия. Контрастът в такива условия е нисък – нещо нормално за това поколение обективи, но това придава мекота на изображението.

Фокус по око, F/1.7. Характерните за този тип обективи „флеъри“, се превръщат от дефект в ефект и внасят индивидуалност в изображението
F/1.7, фокус по око
F/1.7, фокус по око

При следващата снимка на бленда F/1.7 фокусът е точно в главата на минаващата котка. Можете да видите оригиналния кадър и отсечка 100% от него.

F/1.7, следящ AF
Кроп 100% от горния кадър. Увеличението съответства по зрителен ъгъл на снимка с 230мм обектив
В близък план – F/1.7
F/9
Кроп 100% от горния кадър
F/1.7
F/2.8
F/5.6
Кроп 100% от горната снимка на F/5.6
F/1.7 – фокусът е точен дори и при дребни детайли от минимална дистанция за снимане – 45см.

Нивото на аберациите при този 35 годишен обектив е забележително ниско. В това отношение превъзхожда някои съвременни обективи, които са над 20 пъти по-скъпи. Следващите няколко снимки са направени при остра контрова светлина и блестящи повърхности – идеална среда за появата на аберации. В случая такива не се виждат. Няма приложени филтри за корекции на аберациите.

Максимално отворена бленда – F/1.7
Максимално отворена бленда – F/1.7
Максимално отворена бленда – F/1.7
Максимално отворена бленда – F/1.7

Като заключение на това кратко ревю, можем единствено да поздравим Sony за благородното решение да дадат нов живот на старите обективи от филмовата ера !

*Забележка: За сега този и други обективи без мотор имат AF с LA-EA5 само с по-новите тела на Sony – A6600, A7Rmk4, A9mk2, A1 . Надяваме се със софтуерен ъпдейт тази фонкционалност да бъде отключена и с по-старите модели безогледални камери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *