Ретро обективи: Pentacon 135/2.8 Preset 15 blades

Pentacon 135/2.8 preset е чудесен портретен обектив от времето, когато за производство на обективи се използваха само материали като метал и стъкло. Обективът е наследник и пълно копие на Meyer Optik Orestor 135/2.8, създаден през 1966г. Една от особеностите му е уникалната диафрагма с 15 ламели, която прави почти съвършени овали в дефокуса. По късните версии на Pentacon 135/2.8 са с опростена диафрагма с 6 ламели, но имат скачаща бленда, която увеличава бързината и оперативността на обектива. Разбира се скачащата бленда е непотребна, когато този обектив се използва с цифрови тела и преходници, какъвто е нашият случай. Максимално отворената бленда на обектива е F/2.8, а максимално затворената F/32. Минималното разстояние за фокусиране е 150см. Теглото му е 515 грама, а дължината 95мм. Размерът на филтрите е 55мм. Хладният метал на корпуса, създава приятно усещане за солидна изработка. Фокусният ринг е с плавно движение и много дълъг ход, което позволява изключително прецизно фокусиране и бавни красиви преходи от фокус към дефокус при видеозаснемане. Оптически обективът изненадва с висока острота дори и при използване с 42мп матрица на Sony A7Riii. Хроматичните аберации са малко, проявяват се само в силно контрастни области и на практика не са проблем. Рисунъкът в дефокуса ( т.нар. Боке) е приятен и мек, както може да се убедите от примерите по-долу.

Следващите няколко кадъра имат за цел да покажат поведението и дефокуса на Pentacon 135/2.8 Preset при насрещна светлина. Можем да кажем, че доста съвременни и скъпи обективи могат да се засрамят от пластичното и нежно предаване на обема и формите, които демонстрира тази над 50 годишна оптика за жълти стотинки. Всички снимки са на максимално отворена бленда F/2.8.

Предаването на градската атмосфера чрез акценти във фокуса и дефокуса определено са силна страна на този обектив. Малките улични разкази оживяват и провокират въображението на зрителя за допълнители асоциации и истории, криещи се в красивия заден план.

Разбира се, не трябва да забравяме, че 135/2.8 е портретен обектив. В това амплоа той се справя перфкетно:

И един автопортрет в дъждовен ден – отражение в прозорец и малка светкавица за просветка:

От следващите 3 кадъра ще придобиете представа за разликата в дефокуса при максимално отворена бленда F/2.8 и по-затворени съответно F/4 и F/8

И още два примера при F/2.8 и F/11

Както казахме, остротата на обектива е на високо ниво, стига да сте фокусирали прецизно. Ето как изглежда цял кадър и кроп 100% от 42 мегапиксела при F/2.8:

В заключение – Pentacon 135/2.8 е прекрасен обектив, който дава много за скромната си цена от около 100лв. На безогледални камери с вградена стабилизация, той се превръща в стабилизиран. Фокусирането е прецизно ако използвате дигитална лупа. С преходници от типа на PhotoDex/TechArt, които са с вграден АФ мотор, може да го превърнете и в автофокусен обектив. Здравината му се е доказала през последните 50 години и е заявка за още поне 50.