Етюд: макро фотография с телефон

Ако има някакво предимство в малките матрици, съчетани с много къси като фокусно разстояние обективи, то това е макро фотографията. При фотоапарати с големи сензори, съчетани с класическите макро обективи, дълбочината на рязкост е много малка, тъй като се снима от близки дистанции. Много е трудно, дори при максимално затворени бленди да имаме рязкост по целия обект, нищо че е малък. В повечето случаи се налага да правим много кадри, които след това да събираме с редактиращи програми в едно изображение.
При системите с малки сензори и къси обективи, можем да постигнем по-голяма дълбочина на рязкост и да фотографираме обектите в един кадър.

Всички снимки в този етюд са направени с макро функцията на телефон Samsung Galaxy A71

Телефоните се справят чудесно с тази задача, да правим макро снимки, с едно натискане на спусъка. Още повече че са почти винаги в нас. Така можем да откриваме чара на дребните детайли и да показваме този мини свят на другите. Да погледнем през очите на Малечко-Палечко.

Разбира се, макрото не означава само насекоми и цветя. Можем да снимаме от близо с голяма разделителна способност на изображението всякакви малки предмети – часовници, бижута, монети и други. Заснети с макро обектива на телефона, те са изключително детайлни.

Photo-ebook, 20.09.2020г

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *