Документална и събитийна фотография

В раздел под това име включваме три популярни жанра, за които е характерно неманипулираното отразяване на действителността. За разлика от художествената фотография, при която всичко е позволено, в документалистиката разчитаме само и единствено на безпристрастно уловения момент. Можем да кажем, че в известен смисъл този тип фотография демитологизира историята. Там където няма ясни исторически документи се раждат предания, които с течение на времето се превръщат в митове и легенди. Гледайки фоторгафии и документални филми от Първата и Втората световна война, ние си изграждаме приблизително достоверна представа за това, което се е случило. Същото се отнася и гледайки заснетото с любителска камера убийство на президента Кенеди, както и катастрофата на Ники Лауда с неговия болид Ферари. В същото време информацията ни за Троянската война, за смъртта на Ахил и обърнатата колесница на Парис идва само от древногръцките митове и легенди, които са обвити с божествената мистична мъгла на времето. Представете си какво би се случило ако можехме да имаме фото и кино документалистика от онея времена….

И така, представяме ви „Стрийт“ , „Репортаж“ и „На сцената“ . За да влезете във всеки от разделите, кликнете на линка над заглавната снимка:

Уличните снимки или т.нар. „street“ фотография не е просто репортаж, защото той обикновено има за цел да отрази някакво събитие. Добрата улична фотография е философия на уловената частица от живота около нас…. Към глава : Улична фотография (стрийт)

Репортажът е един от основните и най-популярните жанрове във фотографията. Всеки ден, отваряйки произволен вестник, ние виждаме десетки репортажни снимки, които имат за цел да ни информират за едно или друго събитие. Това е и главната цел на репортажната фотография – да ни направи съпричастни към събитията по света…. Към глава : „Репортажна фотография“

Всеки от нас би бил горд като фотограф, ако може сам да заснеме любимия си изпълнител на сцената, вместо да си изреже снимката му от някое списание. Но снимането по време на концерт е съпътствано от доста трудности….Към глава : „На сцената“

За мен фотографията е изкуство на наблюдението. Важно е да намериш нещо интересно на обикновено място. Стигнал съм до извода, че няма маловажни неща, важно е как ще ги погледнеш.
Елиът Ървит