Ретро обективи: Индустар 69

„Индустар 69“ 28/2.8 е интересен обектив тип „палачинка“. Това е обектив от съветската епоха, използван във фотоапаратите Чайка. Обективът е с оптичната схема на Тесар и е на резба 39 мм, което го прави подходящ за работа с безогледални цифрови камери (разбира се с преходник).

Обективът има и предимства и недостатъци. Не може да се каже, че е твърде остър. Има добра рязкост в средата на кадъра и е доста мек по краищата. При отворена бленда видимо винетира. Индустар-69 по принцип е разработен за филмови фотоапарати, които работят на „половин кадър“ – т.е. делят стандартния лайка формат на две. Предимството му е, че е изключително компактен и лек. Ако се развие ограничителното винтче отстрани се използва лесно и като макро обектив, защото може да бъде изнесен напред и да снима от много близо. Евтин е и сравнително светлосилен. Лесно се работи с него, отстрани има две означения – един човек, за портрет и група хора за по-далечни сцени. Това го прави идеален за стрийт фотография. Когато снимате в диапазона 2-3 метра използвате първата иконка, а на 5-6 метра – втората. Няма нужда дори от точно фокусиране, тъй като обективът така или иначе е предназначен за не толкова прецизна фотография. По-скоро е подходящ за ломография.
За семейни снимки, особено при недостатъчна осветеност, върши чудесна работа. Разгледайте галерията и ако искате да видите някоя от снимките в по-голям формат, кликнете върху нея.