Етюд : Огледала и прозорци

Често снимайки портрети по време на портретна, детска, семейна или сватбена сесия, търсим различна гледна точка, светлина или интересна локация, за да избягаме от скучната ежедневна визия. Това не винаги е възможно, тъй като времето за подобна сесия често е ограничено и няма как да изчакаме подходяща светлина или да отидем на интересно място. В двете кратки видеа по-долу можете да видите идеи за по-различни портрети в ежедневна стандартна обстановка.

Използваме огледалата и стъклата на автомобил за създаване на интересни отражения при заснемане на портрет. Внимавайте с автофокуса, той често се лъже от различните отражателни повърхности и бликове. Ако се налага снимайте в режим на ръчен фокус. Използвайте портретен обектив с отворена бленда (в случая Sony A7Riii & 55/1.8), за да елиминирате излишните разсейващи елементи във фона. Следете къде и как различните отражения се наслагват върху основния образ, за да не го закрият.
Дъждовните капки по стъклото създават носталгична и романтична атмосфера. Ако няма дъжд можем лесно да го имитираме. И в този случай може да се наложи да се снима в режим на ръчен фокус. Ако снимате при максимално отворена бленда, фокусът ще е по стъклото с капките и моделът отзад няма да е ясно видим. Ако фокусирате по модела, капките може да се изгубят. Пробвайте да снимате на средно затворена бленда 4-5.6.
FujiFilm S5pro, Nikkor 18-200/4-5.6. При тази снимка от 2009-та година, дъждът е истински, а емоцията е натурална и спонтанна. Уловените моменти са много по-ценни, но за да ги видим и уловим е важно погледът и възприятията ни да са добре тренирани.