Етюд : Светлина и фон

Как да направим добър портрет, когато локацията и светлината не са добри?

Често се отказваме да снимаме, защото сме преценили, че фонът не е хубав, светлината е неподходяща, локацията не ни харесва…Това убива желанието ни да извадим фотоапарата. Всъщност почти винаги можем да намерим решение, стига да знаем какво трябва да търсим.

Летен слънчев ден, светлината пада отгоре. Фонът като цяло не предразполага за снимане на портрети.
Ако моделът ни е обърнат срещу слънцето, под очите и носа му се получават тъмни сенки.
Ако острата слънчева светлина пада странично, отново имаме тъмни контрастни сенки.
Отново слънчевата светлина пада отгоре и отстрани и е неподходяща. Фонът също не е добър.
Когато светлината е в контражур, лицето е осветено меко и равномерно. Тук обаче отново фонът не е добър, а небето е твърде светло и отвлича вниманието.
Най-доброто място в случая е границата на сянката и светлината, която ни предоставя орехът. Така имаме контра в косата и тъмен фон отзад, който не отвлича вниманието.
Снимаме в близък план с огледално-рефлексен или безогледален фотоапарат и портретен обектив, за да се получи дефокус в задния план. Тревата отразява част от силната слънчева светлина и това е причината за жълто-зелени оттенъци в лицето.
Зелено-жълтите оттенъци се коригират лесно в ACR/Lightroom
Версия в Черно-Бяло също е подходяща при тези условия

Следващите примери са заснети при подобни условия в двор на кооперация. Контражур от естествената слънчева светлина и тъмен фон отзад. Кадрите нямат обработка, заснети са директно в ч/б с безогледална камера Sony 7Rmk3 и обектив 85/1.8.

Повече за различните видове светлина, можете да прочетете в раздел „Работа със светлината“ .