Samsung Galaxy Z Fold5 – мобилно студио в джоба

През последните години смартфоните станаха неотделима част от живота ни. Компаниите се състезават да произвеждат по-добри и по-иновативни устройства, с все по-големи възможности, които обаче да са леки и компактни и да се събират в джоба ни. Едно от последните постижения на Samsung е техният нов модел – Samsung Galaxy Z Fold5.
За тези, които не са запознати с модела, Samsung Galaxy Z Fold5 е сгъваем смартфон, който в разгънато състояние се превръща в таблет. Основното, което отличава Galaxy Z серията, е усъвършенстваната сгъваема форма на устройствата, изключително качествената изработка и разнообразните възможности на камерите. Устройствата от Galaxy Z серията са първите в света водоустойчиви сгъваеми смартфони, като новото пето поколение има сертификат за прахо- и водоустойчивост IPX8. Galaxy Z Fold5 е най-здравият сгъваем смартфон на Samsung до момента. Той е първото мобилно устройство с Android 13 – специална версия на операционната система Android, създадена от Google. Samsung Galaxy Z Fold5 има два екрана, вътрешен и външен, които предлагат на потребителите множество възможности в използването им. Вътрешният екран, когато устройството е разгънато, е с диагонал 7,6 инча с OLED висококачествен дисплей. Резолюцията е 2208 x 1768 пиксела, съотношение на страните 22:9 и плътност на пикселите 373 PPI. Предният дисплей е гъвкав OLED дисплей с размер от 6.2 инча, резолюция от 2260 x 816 пиксела и плътност на пикселите от 386 PPI и е изключително приятен за работа, когато смартфонът е свит.
Като фотографи, ще се спрем основно върфу фотографските и видеографските възможности на модела.

Камерите на Samsung Galaxy Z Fold5 са общо пет на брой и имат следните спецификации:

Трите основни камери на задния панел са 12 или 50 MP широкоъгълна камера еквивалент на 23мм фокусно разстояние, със светлосила f/1.8, Dual Pixel PDAF и OIS; 12MP свръхширокоъгълна камера еквивалент на 13мм фокусно разстояние, със светлосила f/2.2 бленда;
12MP телефото камера с еквивалент на 66мм фокусно разстояние, със светлосила f/2.4 бленда, AF и OIS.
Освен основните камери има и две селфи камери 4 мегапикселова камера под дисплея и 10 мегапикселова камера на предния екран. Всички камери в модела поддържат RAW формат, което е много важно условие при евентуална по-прецизна обработка на снимките впоследствие. От обработения RAW формат можем да извадим по-наситен цвят, по-добра детайлност и контраст, особено ако сме направили подходящите настройки на камерата. За целта трябва да снимаме в режим „професионален“, където можем за избираме стойностите на белия баланс, скоростта на затвора и корекцията на експонацията и ISO-то.

Samsung Galaxy Z Fold5 режим Професионален, 23 mm, f/1.8, s-1/250 sec, ISO 250, RAW
Samsung Galaxy Z Fold5 режим Професионален, 66 mm, f/2.4, s-1/125 sec, ISO 25, RAW

В следващите снимки са използвани широкоъгълната 23мм и свръхширокоъгълната 13мм камери на телефона.

С телефона можем да улавяме моменти благодарение на бързата серийна снимка. Трябва да изберем режим „Снимка“, да натиснем и задържим бутона за намаляване на звука. Телефонът снима в серия, докато държим бутона натиснат. След това от цялта серия снимки избираме най-впечатляващия момент, а останалите снимки изтриваме. Серийната снимка работи само в JPG файлов формат.

Samsung Galaxy Z Fold5 режим Снимка, 66 mm, серийна снимка

Специално внимание искаме да отделим на режим „Портрет“. Когато снимаме в портретен режим, възможностите за промяна на фона са многобройни. Иновативният софтуер ни позволява да манипулираме фона след заснемането на кадъра. Можем да разфокусираме задния план, което доближава визията до тази на фотоапаратите с големи сензори. Можем да прилагаме различни форми на бокето – на кръгчета, звездички, ноти и т.н. разнообразни ефекти, да конвертираме в черно-бяло в по-светлата или по-тъмната гама, да обезцветяваме само фона или да имитираме кръгово или радиално размазване на задния план. Ето само някои от възможните форми на задните светлини.

Samsung Galaxy Z Fold5 режим Портрет

Разбира се, за редактирането на снимките много голямо значение има големият 7,6 инчов дисплей в разгънатото състояние на телефона. На големия екран е удоволствие да се работи. Още един стрийт портрет, конвертиран в черно-бяло с добавено леко зърно, за да имитира филмов кадър.

Samsung Galaxy Z Fold5 режим Портрет

Как работи редакторската програма, можете да видите в следващото видео – директен запис от екрана на телефона.

Процесорът на Samsung Galaxy Z Fold5 е Qualcomm Snapdragon 888, който осигурява мощта за обработката на изображенията. Телефонът има 12GB RAM и 256GB или 512GB вградена памет. Това позволява на телефона да обработва големи файлове и да гарантира рязко и детайлно изображение. Редактиращата програма на телефона може да редактира както снимки, така и видео, като има възможност да изрязва части от видеото, да го прекадрира (crop), да променя гамата, цветовия баланс, остротата, контраста и микроконтраста, сенките и т.н.

При основната 23мм камера има възможност за избор на резолюцията и съотношенията на страните. Съотношенията са 1:1, 6:5, 16:9, 4:3 и 4:3 50МП. Ако изберем последното, камерата снима във висока резолюция, включително и в RAW формат. Това е от значение, ако искаме да печатаме снимките в големи размери или ако искаме да изрежем определен детайл от кадъра и той да бъда с добро качество.

Samsung Galaxy Z Fold5 режим Професионален, 23 mm, f/1.8, RAW 50МП

И при не особено силна светлина, камерата се справя чудесно, както се вижда от следващите два примера.

Samsung Galaxy Z Fold5 режим Професионален, 23 mm, f/1.8, s-1/35 sec, ISO 350, RAW
Samsung Galaxy Z Fold5 режим Професионален, 66 mm, f/2.4, s-1/35 sec, ISO 250, RAW

Различните фокусни разстояния на камерите ни осигуряват разнообразни зрителни ъгли и ракурси към заснеманите обекти. От една и съща позиция, можем да направим кадри с различна визия и внушение.

Полусгънатата позиция на телефона ни позволява да го закрепим неподвижно върху всяка равна повърхност и да снимаме с бавни скорости на затвора. Това на парктика замества пълноценно статива. А бавните скорости ни помагат да постигнем по-интересна визия в снимките си, в случая експонацията от една секунда размазва водата от фонтаните, както и фигурата на движещия се човек в десния край на кадъра.

Samsung Galaxy Z Fold5 режим Професионален, 23 mm, f/1.8, s-1 sec, ISO 50, RAW

Снимките в нощен режим са с чудесно качество дори когато снимаме от ръка.
Телефонът прави няколко кадъра, които софтуерът сглобява в едно впечатляващо изображение.

Samsung Galaxy Z Fold5 режим Нощен, 66 mm, f/2.4, s-1/33 sec, ISO 500


Видеото в Samsung Galaxy Z Fold5 е наистина впечатляващо. Телефонът снима в резолюция 8 к при 30 кадъра в секунда. Това е най-високата резолюция в дигиталната телевизия и кинематография. 8K видеото има хоризонтална резолюция от порядъка на 8000 пиксела. Освен това телефонът има изключително добра стабилизация на видеото. За да я включим, трябва от менюто да натиснем иконата „супер неподвижно“.
Телефонът има вградена графична карта Adreno 660, която подобрява възпроизвеждането и обработката на видео. Това позволява телефонът да възпроизвежда гладко видео с висока резолюция и да поддържа бързо редактиране на видео. Вижте в следващия запис от екрана на телефона.

Към видеоефектите можем да причислим и създаването на хиперлапс – това е видео от отделни кадри, като избираме от менюто периода през който да бъдат заснети. Разбира се, при снимането на хиперлапс е желателно телефонът да бъде закрепен неподвижно.
Други опции са забавеният и суперзабавеният кадър. И те както хиперлапса се избират от менюто „още“

Като заключение – със Samsung Galaxy Z Fold5 имаме в нас телефон, камера, таблет и компютър. Цяло мобилно студио. Снимаме, редактираме на място и качваме в интернет и социалните мрежи.
Смартфонът освен това може да се свързва безжично с клавиатура, мишка, смарт телевизор или монитор, с фотоапарат и принтер.
Цялото мобилно студио е само 250 грама и се събира в джоба ни. Сгънат, смартфонът е дебел само 13,4 мм.

26.09.2023

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *